Skip naar content

European Year of Youth - mogelijkheden

European Year of Youth

European Year of Youth

Meer informatie over het European Year of Youth vind je op de website van de Europese Commissie.

European Year of Youth: ken jij de mogelijkheden voor jongeren en organisaties die met jongeren werken?

2022 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot 'European Year of Youth', waarbij er extra aandacht is voor het belang van Europese jongeren voor een betere toekomst - groener, inclusiever en digitaler. In heel Europa worden evenementen georganiseerd om de stem van jongeren luider te laten horen. Nationaal Coördinator Floris Muller neemt ons mee in wat er speelt.

Jeugd & jongerenwerk

Wist je dat...

...het voor jongeren mogelijk is om een jaar lang vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, waarbij vrijwel alles gefinancierd wordt?

...jongeren geld kunnen krijgen om een Solidariteitsproject op te zetten en zo iets goeds te doen voor een ander?

...als je (professioneel of vrijwillig) met jongeren werkt je bijna geheel kosteloos internationale trainingen kan volgen of een jongerenuitwisseling kan organiseren?

...er financiering mogelijk is om jongeren te betrekken bij besluitvorming en democratische processen?

Mogelijkheden

Ongetwijfeld ben je bekend met enkele van bovengenoemde mogelijkheden, je bent immers niet voor niets op onze website terechtgekomen. En dit rijtje is slechts een fractie van wat er mogelijk is. In mijn gesprekken met jongeren, organisaties en gemeentes merk ik regelmatig dat veel mogelijkheden nog onbekend zijn. Zonde! Nu blijven goede ideeën te vaak op de plank liggen en zou er met subsidie nóg meer impact bereikt kunnen worden. De afgelopen weken heb ik bij verschillende evenementen en organisaties informatiesessies en workshops gegeven over mogelijkheden die er zijn voor jongeren en voor organisaties die met jongeren (willen) werken. Dat leidde niet alleen tot inzicht bij de deelnemers, maar ook tot zoveel goede en inspirerende ideeën dat ik zeker weet dat een aantal daarvan hun weg zullen vinden naar de werkelijkheid. Mét, maar ook zónder subsidie.  

Wil je dat ik of een collega een keer langskom om die mogelijkheden voor jouw organisatie of voor jullie jongeren uit de doeken te doen? Dat kan! Nodig dan wel gelijk een paar andere organisaties uit je netwerk daar bij uit, want verschillende perspectieven en een sterk netwerk kunnen daar alleen maar bij helpen. Neem contact op met f.muller@nji.nl voor de mogelijkheden.

Activiteiten

Ondertussen zijn er ook steeds meer organisaties die activiteiten organiseren in het kader van European Year of Youth! Zo organiseert Cycling4Climate een fietstocht van Breda naar Utrecht op 20 juni en vindt het Digital Storytelling Festival plaats, dat wordt georganiseerd door Europeana en The Heritage Lab. Op de kaart hieronder zie je deze en vele andere activiteiten die in heel Europa plaatsvinden in het kader van het European Year of Youth.