Skip naar content

European Innovative Teaching Award 2022

De Nederlandse winnaars zijn bekend!

European Innovative Teaching Award 2022: Nederlandse winnaars

De European Innovative Teaching Award is een jaarlijks initiatief om innovatieve, interactieve en inclusieve onderwijs- en leerpraktijken van leraren in het zonnetje te zetten. Met hun projecten vormen zij de Europeanen van morgen. De drie Nederlandse winnaars van 2022 zijn bekend. Ontdek welke Nederlandse projecten prijs hebben!

Primair en voortgezet onderwijs Middelbaar beroepsonderwijs

De tweede editie van de award richt zich op creativiteit, duurzaamheid en inclusie. Het thema van 2022 is gekoppeld aan het New European Bauhaus (NEB)-initiatief van de Europese Commissie: Samen leren, creativiteit en duurzaamheid bevorderen. Deze drie componenten vormen prioriteiten en kernelementen van de Commissie en Erasmus+. Het zijn ook uiterst belangrijke thema's in het onderwijs.

Drie Nederlandse winnaars

De award erkent ook de bijdrage van het programma Erasmus+ aan de Europese onderwijsruimte en het belang van samenwerking en netwerken van scholen in heel Europa. De nationale agentschappen van Erasmus+ zijn verantwoordelijk voor de selectie van winnende projecten. De drie Nederlandse winnaars van 2022 zijn:

Learning for a Sustainable Future

van CKC De Rietzanger

Dankzij het project Learning for a Sustainable Future heeft CKC De Rietzanger nu toekomstbestendig onderwijs. Projectcoördinator Anja Kroesbergen: “Extra bijzonder aan dit project was dat we met het hele team naar Finland zijn geweest. Vanuit het Finse onderwijssysteem hebben we geleerd hoe we milieu kunnen inzetten binnen onze lessen. We hebben heel veel buitenlessen ontwikkeld en zien dat kinderen met meer plezier naar school gaan.” Bekijk hun verhaal:

 

Claim your Future

van het Friesland College

Bij project Claim your Future zijn studenten van mbo en hbo in vijf landen in Europa aan de slag gegaan met de regio. Zo heeft deelnemer Arita Vooys een internationale trainingsweek geleid in Litouwen en deelnemer Sander Visser heeft gewerkt aan aspiraties van jongeren in de regio Friesland. “Met een wereld die constant verandert vind ik het belangrijk om mijn eigen stem te hebben binnen de gemeenschap.” Bekijk hun verhaal:

 

Project SUSTAIN

van Rijksuniversiteit Groningen

Project SUSTAIN (dat wordt gecoördineerd door Rijksuniversiteit Groningen) heeft als doel middelbare scholieren en docenten te betrekken bij onderzoek naar duurzame landschappen. Projectcoördinator Maaike de Heij: “Met het project willen we leerlingen laten nadenken hoe we in de toekomst omgaan met het landschap. Ik ben trots op de award omdat het thema learning together, promoting creativity and sustainability heel mooi samenkomt in het project.” Bekijk hun verhaal:

 

98 Europese projecten

Met de European Innovative Teaching Award beloont de Europese Commissie het geweldige werk, de zorg en de passie van leerkrachten op Europese scholen. De award is in 2021 gelanceerd en richt zich op projecten met betrekking tot het basis- en voortgezet onderwijs, voor- en vroegschoolse educatie en opvang en scholen voor beroepsonderwijs en -opleiding. In de tweede editie ontvangen in totaal 98 projecten de European Innovative Teaching Award.

Meer weten?