Skip naar content

EU Jongerenvertegenwoordiger Hevien over Youthgoal #4: Informatie en constructieve dialoog

Youthgoal #4 gaat over het hebben van toegang tot betrouwbare informatie en het aan kunnen gaan van een constructieve en participatieve dialoog. Hevien Dahly is jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken en wij spraken met haar over haar taken en tips om als jongere dichter bij de EU te komen.

Jeugd & jongerenwerk

Hoi Hevien, wat leuk dat we je wat vragen mogen stellen.
Wie ben je, en hoe ben je jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken geworden?

“Mijn naam is Hevien, ik ben 22 jaar oud en dus jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. Ik zag de vacature en deze sprak me erg aan, omdat het me cool leek en ik het vooral heel belangrijk vind om de stem van jongeren te laten horen in Europa. Het is belangrijk dat jongeren goed worden vertegenwoordigd, dus daar wilde ik graag aan bijdragen.”

Wat doe je precies als jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken?

“Je geeft gastlessen op scholen, waar je gelijk input ophaalt. Met deze input ben je aanwezig op Europese congressen om de stem van Nederlandse jongeren zo goed mogelijk te laten horen. Ook spreek je soms op evenementen en proberen we jongeren zo goed mogelijk op de hoogte te houden via de social media-kanalen.

De EU is een ver-van-onze-bed-show, zo lijkt het tenminste. Het is moeilijk om een plek te vinden waar je als jongere je ei kwijt kunt over de EU.”

Wat zou je bijvoorbeeld kunnen doen als jongere om toch in contact te komen met de EU en je stem te laten horen?

“Eén van de dingen die niet veel mensen weten is dat je kunt deelnemen aan online consultaties van de EU. Ook kun je ons uitnodigen voor een gastles over de Europese Unie. Na zo’n les halen wij altijd meningen op, dat is heel belangrijk voor ons. Zonder input van Nederlandse jongeren bestaan wij namelijk niet! Ook zijn wij altijd op zoek naar jongeren die mee willen doen en denken. Je kunt bijvoorbeeld de mogelijkheden binnen de NJR, de Nationale Jeugdraad, eens bekijken, misschien is er binnen deze organisatie een project dat bij jou past.”

Wat hoop jij als jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken te bereiken?

“Ik hoop dat de gastlessen ervoor zorgen dat jongeren interesse krijgen in de EU en er meer over op gaan zoeken. Het belangrijkste is dat we een kritische mening kunnen vormen met de informatie die we hebben, en dat er daadwerkelijk iets met deze input wordt gedaan.”

Tot slot: heb je drie specifieke tips waarmee jongeren aan de slag kunnen om Europa dichterbij te halen?

  1. Vraag je docent of hij of zij een les wil besteden aan de EU of houd er zelf een presentatie over;
  2. Volg het nieuws;
  3. Probeer plekken te vinden waar je jouw mening kwijt kunt, zoals bij de NJR.

 

Een vierde tip nog vanuit ons. Wist jij dat jongeren ook na deelname aan een project via Erasmus+ Jeugd en/of het European Solidarity Corps hun stem kunnen laten horen, door EuroPeer te worden? Hier lees je meer.