Skip naar content

European Youth Week

Van 12 tot 19 april 2024 is het European Youth Week! Het thema van dit jaar is 'Voice Your Vision'.

Foto van banner voor European Youth Week

De European Youth Week begint!

Van 12 tot 19 april 2024 is het European Youth Week! Deze week wordt georganiseerd door de Europese Commissie om de betrokkenheid van jongeren, de participatie en actief burgerschap in heel Europa en daarbuiten te vergroten en versterken. Het thema van dit jaar is 'Voice Your Vision' - met een focus op de Europese Verkiezingen, die van 6 tot 9 juni worden gehouden.

Alle onderwijssectoren Jeugd & jongerenwerk

Voice Your Vision

Het is belangrijk dat jongeren actief worden betrokken bij het democratische proces en hun stem laten gelden - zeker met de aanstaande Europese Verkiezingen op donderdag 6 juni 2024, wanneer we in Nederland naar de stembus gaan. Jongeren kunnen een directe impact hebben op de toekomst van Europa en ook is het een mooie kans voor hen om:

  • onderwerpen te bespreken die jongeren en hun vrienden aangaan;
  • een waardevolle dialoog aan te gaan met beleidsmakers en besluitvormers;
  • meer te leren over de Europese jongerenprogramma's, zoals Erasmus+ en European Solidarity Corps;
  • de verhalen van andere jongeren te horen;
  • te begrijpen wáárom hun stem zo belangrijk is voor de komende Europese Parlementsverkiezing.

Ruim 500 events in Europa

In aanloop naar de Europese Verkiezingen worden er in heel Europa honderden festivals, bijeenkomsten en dialoogsessies georganiseerd door jongeren en (jongeren)organisaties. Het doel van deze activiteiten is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun stem te laten horen, belangrijke kwesties te bespreken en betrokken te raken bij de Europese samenleving en beleidsvorming. 

Ook in Nederland worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waar ruim 10.000 jongeren zich laten informeren en inspireren. 

Bezoek één van de vele activiteiten in Nederland

Tot en met begin juni worden tal van (online) events georganiseerd om jongeren te informeren, te inspireren en te overtuigen om hun stem te gebruiken. Op deze kaart van European Youth Week-activiteiten kun je zien welke events er waar en wanneer georganiseerd worden, in Nederland en in de rest van Europa. 

Nederlandse delegatie 

De kick-off van de European Youth Week is op vrijdag 12 april in Brussel. Vanuit Nederland vormt een groep van zeven jongeren de Nederlandse delegatie. Zij vertegenwoordigen niet alleen de jongeren, maar ook verschillende (jongeren)organisaties die actief zijn op het gebied van jongerenparticipatie. Zij bezoeken meerdere inspiratiesessies over democratie en participatie en gaan met andere Europese jongeren over onderwerpen die jongeren belangrijk vinden, in gesprek.  

Levensgrote kubussen  

Rondom het Europees Parlementsgebouw is er ook volop aandacht voor de European Youth Week. In een tentoonstelling van 35 grote kubussen presenteert iedere kubus een inspirerend project op het gebied van jongerenparticipatie uit één van de 33 landen binnen het programma van Erasmus+ Jeugd of European Solidarity Corps. Stuk voor stuk geweldige voorbeelden van hoe jongeren hebben bijgedragen aan de samenleving. 

Voor wie inspiratie wil opdoen, maar niet naar Brussel afreist, is er ook een online tentoonstelling te bekijken via deze pagina. 

Meer informatie & contact

Wil je meer weten over de European Youth Week en welke actviteit er bij jou in de buurt wordt georganiseerd? Kijk op de European Youth Portal

Heb je vragen over het registreren of bijwonen van een event? Neem dan contact op met het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd via 030 2306 344 of erasmusplus@nji.nl.