Skip naar content

Collega Willemijn over Youthgoal #7: Hoogwaardige werkgelegenheid voor iedereen

Youthgoal #7 gaat over het waarborgen van een toegankelijke arbeidsmarkt met kansen die tot hoogwaardige banen leiden voor alle jongeren. Hoe Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps hieraan bijdragen? Daar gaat Willemijn graag op in.

Jeugd & jongerenwerk

Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps bieden veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van vaardigheden en competenties, die niet alleen waardevol zijn in het persoonlijke en sociale leven van de jongere, maar ook op de arbeidsmarkt. Daarnaast is er speciale aandacht voor de erkenning van wat de jongeren leren tijdens de projecten en zijn de programma’s nadrukkelijk gericht op alle jongeren. Zodat jongeren ongeacht hun achtergrond kunnen deelnemen, zichzelf kunnen ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten.

Zo bieden de programma’s mogelijkheden voor:

De ontwikkeling van vaardigheden,

Alle projecten die met subsidie van Erasmus+ Jeugd of het European Solidarity Corps plaatsvinden richten zich direct of indirect op niet-formeel leren en het ontwikkelen van vaardigheden van jongeren. Zo kan een jongere kan vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland, deelnemen aan een internationale jongerenuitwisseling en helpen deze te organiseren of met een groep een lokaal project opzetten, om de buurt een stukje beter te maken.

Dit draagt op verschillende manieren bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de jongeren: ze leren beter plannen en organiseren, samenwerken en communiceren. Dit is waardevol voor de jongeren zelf en voor hun kansen op de arbeidsmarkt.

de erkenning hiervan,

Om de kansen op de arbeidsmarkt verder te vergroten, is het belangrijk dat de jongeren kunnen verwoorden wat zij tijdens hun project geleerd hebben en dat zij dit kunnen laten zien aan een potentiële werkgever. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van Youthpass.

Youthpass.png

Aan de hand van dit middel kan er tijdens het project worden gereflecteerd op de leerresultaten, waarbij de jongere zelf onder woorden brengt welke competenties hij of zij in het project ontwikkeld heeft. Tegelijkertijd is de Youthpass een certificaat, dat aan het einde van een project kan worden uitgereikt zodat de jongeren kunnen laten zien wat zij allemaal geleerd hebben.

en dat voor alle jongeren.

Er is nadrukkelijk aandacht voor inclusie; de programma’s zijn toegankelijk voor alle jongeren en voor de jongeren waarvoor deelname moeilijker is, zijn er extra ondersteuningsmogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld extra subsidie worden aangevraagd voor de begeleiding van jongeren uit een achterstandssituatie of voor bijkomende kosten die de deelname van jongeren met speciale behoeften mogelijk maken. Hierbij kan je denken aan kosten voor rolstoelvervoer of een gebarentolk. Op deze manier kan iedereen meedoen, leren en zijn kansen (op de arbeidsmarkt) vergroten.