Skip naar content

Collega Mireille over Youthgoal #6: Plattelandsjongeren vooruithelpen

Youthgoal #6 gaat over het scheppen van voorwaarden die jongeren in staat stellen zich in plattelandsgebieden te ontplooien. Mireille vertelt welke mogelijkheden Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps hiertoe bieden.

Jeugd & jongerenwerk

Wist je dat bijna een derde van de EU-bevolking in plattelandsgebieden leeft? Het maakt nogal wat uit of je als jongere opgroeit in een stad of in een landelijke omgeving.

Jongeren die opgroeien in een plattelandsgebied hebben vaak minder (jongerenwerk-)voorzieningen in de buurt om hun vrije tijd op een leuke en zinvolle manier in te vullen. Je ziet in sommige gebieden dat jongeren wegtrekken naar de stad voor werk en opleiding, waardoor de bevolking vergrijst en het minder aantrekkelijk wordt voor andere jongeren als hun vrienden verhuizen. De afstanden zijn groter, er zijn minder mogelijkheden om zich buiten school om te ontwikkelen en het is niet zo vanzelfsprekend om met andere (sub)culturen in aanraking te komen en van elkaar te leren.

Maar... het platteland biedt ook heel veel mogelijkheden en voordelen. Via de projecten die Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps ondersteunt, kunnen jongeren hun horizon verbreden en op een niet-formele manier met en van elkaar leren.

Internationale (kennis)uitwisseling

In het Erasmus+ Magazine 2020 vind je op pagina 22 een interview met Erik Doezeman, jongeren- en opbouwwerker in Hoogeveen. Hij heeft meegedaan aan het studiebezoek ‘International Countryside’ in Finland, waar 24 plattelandsjongerenwerkers uit 15 verschillende landen internationale jongerenprojecten hebben bezocht, ervaringen hebben uitgewisseld en plannen hebben gemaakt voor samenwerking.

Erik: "Een dergelijk studiebezoek is een prachtige mogelijkheid om in korte tijd veel te zien, te ervaren en contacten te leggen. Het geeft nieuwe inzichten en je krijgt een inkijkje hoe het werkt in andere landen."


Van studiebezoek naar subsidieaanvraag

Erik ondersteunt een groep jongeren in Drijber, een plattelandsdorpje in Drenthe, bij het opzetten van een internationale jongerenuitwisseling en de subsidieaanvraag bij Erasmus+ Jeugd. Met succes, want de subsidieaanvraag die Plaatselijk Belang Drijber begin dit jaar heeft ingediend, is ondertussen goedgekeurd. Het is even afwachten hoe het loopt met de Corona-crisis, maar het plan is dat de jongeren uit Drijber in juli naar Portugal gaan en dat de Portugese groep in augustus naar Drijber komt voor een uitwisseling.

De jongeren zijn vanaf het begin af aan actief betrokken geweest bij het bedenken van het project. Ze willen hun wereld zo vergroten. Ze leren hoe het is om op te groeien in een klein dorp in een ander land, om in aanraking te komen met een andere manier van denken en een andere cultuur om zo meer respect en begrip voor elkaar te krijgen. Voor sommigen in de groep zal het de eerste keer zijn dat ze naar het buitenland gaan. Dat is best spannend! Door de uitwisseling willen ze de angst voor het onbekende te boven komen en leren om jezelf te zijn en je thuis te voelen in een onbekende omgeving. Tijdens de uitwisselingen zullen ze ook voor een groep moeten spreken en kunnen ze hun Engels oefenen.

Verdere mogelijkheden

Het studiebezoek in Finland en de uitwisselingen door de jongeren uit Drijber zijn twee voorbeelden van hoe de subsidiemogelijkheden van Erasmus+ Jeugd ingezet kunnen worden om jongeren en jongerenwerkers uit plattelandsgebieden kansen te bieden om van en met elkaar te leren en zich te ontwikkelen. Maar er zijn meer mogelijkheden voor deze doelgroep binnen Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps:

  • Er is subsidie voor lokale Solidariteitsprojecten, die door jongeren zijn opgezet om anderen te laten zien wat de voordelen van leven op het platteland zijn;
  • We ondersteunen projecten waarin jonge vrijwilligers voor langere tijd vrijwilligerswerk kunnen doen in niet-stedelijke gebieden;
  • Er worden trainingen georganiseerd voor jongerenwerkers die werken met plattelandsjongeren;
  • Er bestaat de mogelijkheid om jongeren en beleidsmakers met elkaar in gesprek te laten gaan, bijvoorbeeld over het ontwikkelen van gemeentelijk beleid over keten op het platteland.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw jongeren en jouw organisatie? Neem dan contact op met een van de programma-adviseurs van het Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps of meld je aan voor een studiebezoek of training.

Klik hier voor het actuele trainingsaanbod. Je kunt de programma-adviseurs bereiken op erasmusplus@nji.nl (Erasmus+ Jeugd) of esc@nji.nl (European Solidarity Corps).