Skip naar content

Collega Irja over Youthgoal #3: Inclusieve samenlevingen

Youthgoal #3 gaat over het mogelijk maken en garanderen van de inclusie van alle jongeren in de samenleving. Binnen Erasmus+ Jeugd betekent dat dat iedereen mee kan doen, ongeacht achtergrond of situatie. Irja houdt zich bezig met inclusie binnen het programma en vertelt hoe dit terugkomt.

Jeugd & jongerenwerk

Iedereen verdient een kans om zich te ontwikkelen door te kunnen participeren in door Erasmus+ Jeugd gesubsidieerde projecten. Want wat iemands religie, seksualiteit, huidskleur, sociaaleconomische achtergrond, handicap of opleiding ook is: die persoon is belangrijk!

Inclusie binnen Erasmus+ Jeugd

Binnen Erasmus+ Jeugd uit inclusie zich op twee manieren. Wij vinden het belangrijk:

  1. Dat alle jongeren mee kunnen doen aan de verschillende projecten;
  2. Dat projecten aandacht besteden aan inclusie-onderwerpen.
     

Om te zorgen dat alle jongeren mee kunnen doen met projecten, is er extra subsidie aan te vragen voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. Er zijn veel mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan:

  • een tolk voor een dove jongere;
  • extra 1-op-1-begeleiding voor een jongere met autisme;
  • assistentie of extra kosten voor vervoer voor een jongere met een fysieke beperking;
  • of warme kleding voor een jongere die anders niet mee zou kunnen doen aan een jongerenuitwisseling in een kouder land.


Projecten kunnen op verschillende manieren aandacht besteden aan inclusie-onderwerpen. Bijvoorbeeld door deelnemers van een jongerenuitwisseling te laten discussiëren over thema’s als inclusie, gelijkheid en mensenrechten. Of door jongeren vanuit een achterstandssituatie in gesprek te laten gaan met beleidsmakers omtrent jeugdbeleid en jongeren met een beperking invloed uit te laten oefenen op het lokale gehandicaptenbeleid. Ook is het van belang dat jeugd- en jongerenwerkers competent zijn om aan het thema ‘inclusie’ te werken. Alleen dan kunnen zij iets voor jongeren in achterstandssituaties betekenen. Daarom worden er speciale trainingen en uitwisselingen tussen jeugd- en jongerenwerkers georganiseerd omtrent dit thema.

Bovengenoemde zijn slechts enkele voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is binnen Erasmus+ Jeugd om de inclusie van alle jongeren te stimuleren.

Aan de slag?

Heb je ideeën voor een project en weet je dat er jongeren mee willen doen waarvan je twijfelt of dit wel mogelijk is? Neem contact met ons op en bespreek je twijfels! Samen bekijken we wat de mogelijkheden zijn om deze persoon of personen wel mee te laten doen. En heb je ideeën voor een mooi inclusiethema in een project? Geweldig, laat van jullie horen! We zijn altijd op zoek naar inspirerende voorbeelden.

Irja vertelt…

Als medewerker van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd heb ik het genoegen een kijkje te nemen bij veel verschillende projecten. Onlangs was ik bij Rock Solid Foundation, waar ik een persoonlijk verhaal van een deelnemer hoorde dat mij is bijgebleven. Dit wil ik graag delen.

Deze dame woont begeleid zelfstandig en is gevraagd om deel te nemen aan een jongerenuitwisseling. Aanvankelijk was haar antwoord “nee”, maar met een beetje aanmoediging en de belofte dat ze niet alle dagen hoefde te blijven, ging zij het avontuur aan. En wat vond zij het spannend! Dat zij die stap al durfde te maken vind ik zo ontzettend knap. Ze wilde het één dag proberen, maar na de eerste dag besloot ze toch nog een dag extra te blijven en na deze tweede dag besloot zij hetzelfde, wat erin resulteerde dat zij alle dagen bleef.

“Zou je het aanraden aan anderen?”, vroeg ik haar. Jazeker, het heeft haar leven veranderd! Voor deelname aan deze jongerenuitwisseling zei en durfde ze weinig. Ze heeft ontdekt dat ze ontzettend veel kan leren als ze ietwat uit haar comfortzone stapt en blijft zichzelf nu uitdagen. Dit vertelde zij nu voor een groep van 25 mensen. Dat had ze vroeger nooit gedurfd! “Zou je het weer doen?”, vroeg ik haar? “Zonder twijfel!” was haar antwoord.

Zulke momenten maken mij eens te meer duidelijk wat een impact projecten hebben op mensen en dat maakt mij heel dankbaar voor het werk dat ik doe!

Bant1_20190409_122503.jpeg

Foto's: Jongerenuitwisseling in Bant, georganiseerd door Rock Solid Foundation.