Skip naar content

Erasmus Without Paper Champion

studente met bril en laptop

Digitalisering in het onderwijs bevorderen

Het programma Erasmus+ steunt alle deelnemende organisaties bij het gebruik van digitale tools en leermethoden als aanvulling op fysieke activiteiten, om de samenwerking tussen de partnerorganisaties en de kwaliteit van leer- en onderwijsactiviteiten te verbeteren.

Carine de Wilde vertegenwoordigt Nederland binnen Erasmus Without Paper

Meepraten met de Europese Commissie over Erasmus Without Paper (EWP), dat is de taak van de EWP-Champions. Dit zijn 49 vertegenwoordigers uit het hoger onderwijs die vanuit 26 programmalanden zijn aangesteld. Samen discussiëren ze over praktische oplossingen voor, en het in kaart brengen van, digitale mogelijkheden binnen het EWP-project. Vanuit het Nederlandse hoger onderwijs is Carine de Wilde van Universiteit Leiden gekozen om als Champion aan tafel plaats te nemen.

Hoger onderwijs

Het EWP-project , dat deel uitmaakt van het European Student Card Initiative (ESCI), is een mooi voorbeeld van Europese samenwerking. Een samenwerking tussen meerdere belanghebbenden met als doel de administratieve rompslomp te vereenvoudigen en de last voor instellingen voor hoger onderwijs en studenten te verminderen.

Champions als klankbord

Het EWP-project is in het leven geroepen om de administratie van mobiliteit van Erasmus+ op een digitale en efficiënte manier te beheren. De Champions dragen op verschillende manieren bij aan de digitale transformatie van het programma Erasmus+ en de vooruitgang van de Europese onderwijsruimte. Ze treden op als klankbord om nieuwe ideeën en functionaliteiten te testen met behulp van hun uitgebreide ervaring in het stimuleren van digitale transformatie.

De Nederlandse EWP-Champion

Na een open call begin 2023 heeft het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs en Training, Carine de Wilde gekozen om namens Nederland een bijdrage te leveren aan de digitale transformatie. Sinds 2022 is zij Senior International Relations Officer bij Universiteit Leiden, maar heeft al ruim 17 jaar ervaring met het internationale onderwijs. Hiermee is zij dé aangewezen persoon voor deze rol.

Carine heeft als EWP-Champion een duidelijk doel voor ogen: het bevorderen van de digitale integratie in het onderwijs. Door met de Commissie aan tafel te kunnen zitten, hoopt zij een directe bijdrage te kunnen leveren.

Carine: “De focus ligt weliswaar bij EWP, maar het raakt veel meer.”

Inmiddels heeft ze ook haar officiële certificering EWP-Champion op zak.

portretfoto van Carine de Wilde

Eerste bijeenkomst Brussel

Eind 2023 ontmoetten alle kersverse Champions elkaar voor het eerst in Brussel. Deze bijeenkomst legde gelijk drie cruciale vragen bloot. Ten eerste, welke stappen kan de Europese Commissie nu zetten om de communicatie binnen het hoger onderwijs te verbeteren? Ten tweede, hoe kunnen we de digitale studentenadministratie vereenvoudigen? En ten derde, hoe houden we iedereen aangehaakt om van EWP echt een succes te maken? De komende tijd buigen de EWP-Champions en de Europese Commissie zich over deze vragenstukken.

Sluit aan bij het EWP-spreekuur

Maandelijks organiseert het Nationaal Agentschap het EWP-spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunnen Nederlandse hoger onderwijsinstellingen ervaringen delen en ook vragen stellen. Carine zal ook bij dit spreekuur aanwezig zijn om input vanuit het veld te verzamelen, maar ook om updates te geven.

Let op: alle spreekuren zijn uitsluitend voor charterhouders en aanmelden kan uitsluitend via de Yammer-groep Erasmus goes Digital.