Skip naar content

50 European Universities met behulp van Europese subsidie

Onder de Call for proposals voor ‘European Universities’ 2023 zijn 30 nieuwe allianties geselecteerd.

Hoger onderwijs

Samen met de 20 geselecteerde allianties uit de Call 2022, staat het totaal aantal nu op 50 European Universities, waarbij meer dan 430 hoger onderwijsinstellingen zijn aangesloten. Deze zijn verdeeld over 35 landen; alle EU-staten plus IJsland, Noorwegen, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije.

Uitslag Call 2023
In mei presenteerden we de statistieken van Call 2023 al, met 65 aanmeldingen. Uiteindelijk zijn daar dus 30 allianties uit geselecteerd waarover een budget van € 402,2 miljoen verdeeld wordt. Bij 12 van de 30 European Universities zijn Nederlandse hoger onderwijsinstellingen aangesloten. Het gaat om zeven universiteiten en vijf hogescholen. Hieronder een overzicht van de European Universities waar Nederland onderdeel van is:

*IN.TUNE, STARS EU en UREKA SHIFT zijn nieuwe allianties, nog niet eerder gesubsidieerd door Erasmus+.

Over het initiatief ‘European Universities’
European Universities vallen onder de centrale acties van Erasmus+. Het is een uniek initiatief dat bijdraagt aan een gezamenlijke Europese onderwijsruimte. ‘Europese Universiteiten’ zijn internationale netwerken van Europese hoger onderwijsinstellingen, die een langetermijnstrategie delen en de Europese waarden en identiteit bevorderen. Het doel van de centrale actie is om medio 2024 zeker 60 European Universities te hebben, waarbij ruim 500 hoger onderwijsinstellingen zijn aangesloten. Die doelstelling lijkt met de huidige getallen heel goed realiseerbaar.