Skip naar content
docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

5 tips voor virtuele activiteiten en online samenwerken

Heb je onze webinar over virtuele activiteiten en online samenwerken voor partnerschapsprojecten (Key Action 2) gemist? Lees dan deze tips!

Alle onderwijssectoren

Tip 1

Besteed aandacht aan het informele aspect van online meetings

Je kan hierbij denken aan een goede afwisseling tussen presentaties, Q&A’s, break-out rooms en energizers. Ook kan het leuk zijn om een (Kahoot!) quiz als afsluiter te gebruiken met vragen over de bijeenkomst, of met vragen over de landen of steden van de internationale deelnemers.

Samen stretchen tijdens de pauzes met de camera aan kan ook een leuk verbindend moment zijn! Een check-in aan de start en aan het einde van de meeting is een goed idee om te 'voelen' hoe de deelnemers erbij zitten.

Tip 2

Bedenk een leuke manier om iets te laten zien van jouw stad/gebied

Je kan bijvoorbeeld denken aan het vooraf sturen van een pakketje met daarin leuke dingen uit de buurt. Vooraf een recept sturen en samen aan het eind van de dag hetzelfde recept maken is ook erg gezellig. Een andere optie is video’s maken over je land, gebied of stad, of organiseer een virtuele tour (waarbij je natuurlijk studenten/leerlingen kan inzetten). Een digitaal bordspel of bingo over het project of de deelnemers is ook een idee!

studente vlogger

Tip 3

Houd genoeg contact met de projectpartners

Je kan denken aan een maandelijkse mail met updates en reminders, wekelijkse online consultation hours of dagelijks (informeel) contact via WhatsApp.

Tip 4

Wees ook online alert op verschillen in interpretatie, cultuur en communicatiestijlen

Zorg voor genoeg ruimte voor discussie. Zet iedereen in zijn/haar kracht.

Tip 5

Zorg voor duidelijkheid

Het is fijn als voor alle projectpartners en deelnemers de rollen duidelijk zijn en het proces helder is. Wees gedurende het project open en transparant met elkaar: deel, bespreek en becommentarieer.

Met dank aan Matthijs Leendertse (SpaceBuzz - Erasmus+ project 'STEM Participation for Change'), Marrit Boelens (NHL Stenden - Erasmus+ project 'Mentor Your Future') en alle deelnemers aan het webinar 'Virtuele activiteiten en online samenwerken'!