Skip naar content

‘Ik heb zeker 35 contacten overgehouden aan Erasmus+’

Pleun Driessen, vrijwilliger bij Linden-Groet-Linden en EuroPeer

Pleun Driessen

'Ik denk dat Erasmus+ verder gaat groeien, dat meer mensen gaan meedoen en er meer bekendheid komt voor de mogelijkheden. Zodat iedereen weet wat het is en wat je ermee kunt.'

Faces of Erasmus+ | Pleun Driessen

Dit jaar bestaat Erasmus+ 35 jaar. We staan daar graag bij stil met een serie portretten van personen die op de een of andere manier betrokken zijn bij ons programma. Wat zijn hun ervaringen? Wat heeft het gebracht? Op welke manier heeft Erasmus+ bijgedragen? En waar hoop je over 35 jaar te zijn? We vragen het Pleun Driessen, vrijwilliger bij Linden-Groet-Linden en EuroPeer.

 

Hoe ben je bij Erasmus+ gekomen?

Mijn eerste kennismaking met Erasmus+ was in 2017. De gemeente waarin ik woon heeft een stedenband en jongerenuitwisseling met plaatsen in België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk. De vraag kwam of ik wilde meegaan. Dat zou als deelnemer zijn, maar al snel werd ik begeleider. Dat heb ik vijf jaar gedaan en nu zit ik ook in het bestuur van de organisatie. We willen jaarlijks zestig jongeren bij elkaar krijgen voor een jongerenuitwisseling. We wisselen af waar we elkaar treffen.

Ieder jaar kiezen we een thema dat leeft onder jongeren. Zo ging het in Duitsland over hernieuwbare energie. Een van de activiteiten was het bouwen van een mini-auto op zonne-energie. In Oostenrijk ging over het vluchtelingen en migratie. We hebben toen ook vluchtelingen betrokken in het programma. Tijdens de activiteiten werken deelnemers uit de verschillende landen samen in een team. Het doel van de uitwisselingen is vrienden maken over de grens, kennismaken met elkaars cultuur en een band opbouwen.

Hoe zijn de ervaringen?

Ik heb geleerd om zelfvertrouwen te hebben in een vreemde taal. Ik zie anderen soms twijfelen over hun Engels of Duits maar als je de stap zet, krijg je geen spijt. Je vindt je weg. Het maakt niet uit als het niet meteen goed gaat. Ik zat in Spanje bij een Spaans gezin. Zij spraken geen woord Engels en ik kan geen Spaans. Toch konden we communiceren en ik wist elke dag wat ik te eten kreeg. Je helpt elkaar of laat iets zien.

Wat is voor jou de + van Erasmus+?

Ik zie Erasmus+ als een kans om vriendschappen en contacten op te doen over de grens. Met Erasmus+ leer je dat mensen die ver weg wonen ook je vrienden kunnen zijn. Er zijn niet zoveel verschillen, hoewel je dat misschien wel denkt. Ook taal hoeft geen barrière te zijn. Ik heb er mooie contacten aan overgehouden. Zo ga ik nog geregeld op vakantie in een groep waarin ik de enige Nederlandse ben. Mensen vinden dat altijd erg bijzonder.

Heb jij 35 contacten opgedaan?

Aan alle jongerenuitwisselingen en mijn activiteiten voor EuroPeers heb ik zeker 35 contacten overgehouden. EuroPeers is een breed Europees alumninetwerk van jongeren die allemaal ervaring hebben met projecten binnen Erasmus+ Jeugd of het European Solidarity Corps. Je hebt er direct vrienden . Het netwerk is gericht op het delen van ervaringen en de promotie van de Europese mogelijkheden voor jongeren. Iedereen kent de uitwisselingen met school of vrijwilligersprojecten waarbij je half jaar weg bent. Ik vind het leuk om de grens over te gaan, maar dat hoeft voor mij niet voor een lange periode. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden, zoals jongerenuitwisselingen. Dat maak ik graag breder bekend.

Hoe heb jij 35 jaar Erasmus+ gevierd?

Ik ben naar de viering in Brussel geweest. Het leek me leuk om er direct iets van mee te maken en ik had het geluk dat ik naar Brussel mocht. We kwamen daar met 35 mensen uit heel Europa bij elkaar om met de oprichters van Erasmus+ te praten over goede ervaringen en leerpunten. Daarna liepen we als een vriendengroep door Brussel, terwijl je elkaar net een paar uur kent. Dat is de kracht van Erasmus+.

Het was ook bijzonder om te merken dat een politiek initiatief wordt gedragen door zoveel mensen die geen link hebben met politiek. De viering was in een politieke setting met een naambordje en microfoons. Waar het over ging, kwam uit de politieke molen maar niet alle deelnemers hebben daar veel mee. Dit laat zien dat het programma echt de mensen bereikt waar het voor bedoeld is.

Hoe gaat het zijn over 35 jaar?

Ik hoop dat ook mensen buiten het hoger onderwijs in de toekomst meer kunnen profiteren van Erasmus+, zoals de mbo-student. Ik vind dat iedereen internationale contacten moet kunnen opdoen, zelfs in hakkelend Engels. Een Franse vriendin van me heeft op school nooit Engels gehad, maar vond het zelf leuk om de taal te leren. Vanaf dag één roept ze dat haar Engels heel slecht is, terwijl ik haar prima kan verstaan. Het heeft ook met lef te maken. Mijn vriendin heeft ontdekt dat ze met beetje Engels toch een gesprek kan voeren. Ik hoop dat dit voor iedereen zo kan zijn, ook voor mensen zonder een hoge intelligentie of talenkennis.

Ik denk verder dat Erasmus+ verder gaat groeien, dat meer mensen gaan meedoen en er meer bekendheid komt voor de verschillende mogelijkheden. Zodat iedereen weet wat het is en wat je ermee kunt. Dit kan tegenwoordig makkelijk een sprong maken met het behulp van sociale media. Ook is het tegenwoordig al veel makkelijker om naar een ander land te reizen, dan 35 jaar geleden. Vroeger was het heel bijzonder als je naar een Frans dorp ging, nu pak je zo de trein of het vliegtuig. Het is een uitdaging om het in de toekomst interessant te houden, want je ervaart de toegevoegde waarde van Erasmus+ pas als je eraan meedoet.

Met Erasmus+ leer je dat mensen die ver weg wonen ook je vrienden kunnen zijn. Pleun Driessen