Skip naar content

Europese verkiezingen 2024

Laat je stem horen!

Animatie_Stembus met een Europese vlag erbij
Een vrouw die een bord ophoudt met daarop: Vote!

Kom op 22 mei naar Hogeschool Leiden!

Op 22 mei organiseren we samen met Hogeschool Leiden een TCA over de Europese verkiezingen. Hoe werkt het daar in Brussel en wat voor effect hebben de Europese besluiten op jouw leven? Daar gaan we de 22e op in!

Interview met Neth-ER

Steeds meer vraagstukken lossen we niet meer op nationaal niveau op, maar worden op Europees niveau opgepakt. Daarom is jouw stem voor de Europese verkiezingen ook heel belangrijk! Nuffic bestuurder Titia Bredée vertelt in een interview met Neth-ER over het belang van Europese samenwerking.

Europese verkiezingen 2024

Tussen 6 en 9 juni 2024 zijn de Europese Verkiezingen. In Nederland kunnen stemgerechtigden op 6 juni hun stem uitbrengen. Daarvoor hoef je overigens geen Nederlandse nationaliteit te hebben. Ook met een nationaliteit van een andere EU-lidstaat kun je in Nederland je stem uitbrengen, mits je dus kiesrecht hebt.

Stemmen binnen of buiten Nederland

Omdat het om Europese verkiezingen gaat, kun je zowel in Nederland als een ander EU-land stemmen. Daar moet je wél wat voor doen. Dit zijn je opties:

 • Heb je een Nederlandse nationaliteit en stem je in Nederland?
  Je ontvangt uiterlijk veertien dagen voor de verkiezingen automatisch je stempas om je thuisadres en hoeft verder niks te doen.
 • Heb je een Nederlandse nationaliteit en ben je niet in Nederland op 6 juni?
  Als je buiten Nederland woont, kun je jezelf als ‘kiezer buiten Nederland’ registeren op de website van de gemeente Den Haag. Na succesvolle registratie krijg je voor elke verkiezing je briefstempas automatisch per post.
  Ben je tijdelijk in het buitenland, dan kun je iemand een volmacht geven om voor jou te stemmen. Dit kan via de achterkant van je stempas of via een apart formulier (model L8). Dit formulier moet uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen door je gemeente ontvangen zijn.
 • Heb je een andere EU-nationaliteit en stem je in Nederland?
  Registreer jezelf vóór 23 april 2024 bij je gemeente met het Y32-formulier. Dit formulier kun je bij je gemeente aanvragen.

Extra editie nieuwsbrief

Op 15 mei versturen we één extra nieuwsbrief, helemaal in het teken van de Europese verkiezingen. Zo ben je zeker op de hoogte voordat je naar de stembus gaat. Sta je nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Doe dit dan vandaag nog!

Leuke of handige websites over de Europese verkiezingen

Er is al behoorlijk wat informatie beschikbaar over de Europese verkiezingen. Wij zetten de handigste of leukste websites voor je op een rij.

Docent uit Leiden voor een collegezaal

Voor docenten

 • Learning.europe.eu – Docenten opgelet! Vind hier lesmateriaal, spellen, video’s en informatie over de Europese Unie en de Europese verkiezingen.
 • Toolkit over de Europese verkiezingen 2024
 • Virtual role play game - Laat je leerlingen plaatsnemen in het Europees Parlement.
 • EU&ME - Door middel van een quiz introduceer je je studenten op een laagdrempelige manier met de Europese Unie.
 • Europarl.europa.eu – Lees hier wat de invloed van Europa is voor verschillende leeftijden, beroepen, regio’s etc. 
 • Together.europarl.europa.eu – Lees hier hoe anderen over de Europese Unie denken. Leer in 35 minuten hoe het Europees Parlement werkt en kijk welke evenementen er in jouw regio georganiseerd worden rond het thema Europa.
Een groep studenten op weg naar college

Voor first-time voters

 • Digitale reis naar het Europees Parlement - treed in de voetsporen van een lid van het Europees Parlement en leer hoe de Europese democratie werkt.
 • More in 24 - Met slechts een paar keer klikken ben jij expert op EU gebied. 
 • Europarl.europa.eu – Lees hier wat de invloed van Europa is voor verschillende leeftijden, beroepen, regio’s etc. 
 • Elections.europa.eu – Lees hier waarom je moet stemmen en hoe je dat doet. Bekijk video’s over de verkiezingen en het Europees parlement en vind handige informatie en leuke weetjes.
 • 2024elections.eurodesk.eu – Vind hier video’s en verhalen van andere jongeren over de Europese Unie en de Europese verkiezingen.
 • eufactcheck.eu - Journalistiek studenten gaan tussen 13 en 17 mei de EU verkiezingen fact-checken en houden dat bij op deze website.