Skip naar content

Nieuw binnen Key Action 1: de Erasmus Accreditatie

Organisaties kunnen in het toekomstige programma van Erasmus+ Jeugd (2021-2027) een Erasmus Accreditatie aanvragen. Daarmee vragen organisaties veel eenvoudiger mobiliteitsprojecten binnen Key Action 1 aan en krijgen zo de ruimte zich te focussen op de ontwikkeling van hun internationale activiteiten.

Jeugd & jongerenwerk

Wat is een Erasmus Accreditatie?

Organisaties kunnen in het toekomstige programma van Erasmus+ Jeugd (2021-2027) een Erasmus Accredidatie aanvragen. Een accreditatie toont aan dat een organisatie beschikt over de kennis en kunde om hoogwaardige leermobiliteitsactiviteiten uit te voeren zoals gepland en deze te gebruiken ten behoeve van de jongeren.

Geaccrediteerde organisaties vragen veel eenvoudiger mobiliteitsprojecten aan binnen Key Action 1. In de aanvraag van de accreditatie beschrijven zij een meerjarenstrategie (van minstens drie jaar), waardoor ze niet ieder project individueel aanvragen en afronden. Voor de jaarlijkse deadline, die samenvalt met de eerste reguliere deadline van Erasmus+ Jeugd, wordt een 'annual' (vereenvoudigde subsidieaanvraag) ingediend om budget aan te vragen voor activiteiten binnen een periode van 12 tot 18 maanden. Deze activiteiten volgen de meerjarenstrategie en zijn per aanvraag gebonden aan een minimumbudget van € 25.000,- en een maximumbudget van € 200.000,-. 

De accreditatie is geldig voor de duur van het programma van Erasmus+ Jeugd en wordt gemonitord door het Nationaal Agentschap. Mocht de uitvoering achterblijven in kwaliteit, dan kan de accreditatie (tijdelijk) worden opgeschort of ingetrokken.

Welke organisaties kunnen een accreditatie aanvragen?

Een accreditatie is geschikt voor organisaties, die:

  • minimaal twee jaar ervaring hebben binnen Key Action 1 van Erasmus+ Jeugd;
  • doorgaans kwalitatief goede subsidieaanvragen indienen;
  • internationaal werken (naast hun activiteiten op lokaal en/of nationaal niveau met jongeren) als onderdeel van hun beleid hebben gemaakt om strategische doelen te bereiken met hun jongerenwerk;
  • voldoende professionele en operationele capaciteit hebben om het voorgestelde activiteitenplan uit te voeren.

Criteria voor het aanvragen van een accreditatie vind je op de website van de Europese Commissie. Een aanvraag wordt mogelijk goedgekeurd, wanneer er minimaal 70 van de 100 punten worden gescoord. 

Wanneer is de deadline voor het aanvragen van een accreditatie?

Een accreditatie kan op ieder moment worden aangevraagd. Tussen de aanvraag en de uitslag van de beoordeling zit een periode van ca. acht weken.

Let op: organisaties die in de nieuwe programmaperiode direct een annual willen indienen, worden dringend geadviseerd vóór 31 december 2020 een accreditatie aan te vragen.  

Belangrijke aandachtspunten:

  • Organisaties die geaccrediteerd zijn kunnen geen reguliere aanvragen meer indienen. Een organisatie kan nog wel als partner deelnemen aan een project dat op de reguliere manier wordt ingediend door een partner uit een ander land. 
  • Voor organisaties die strategisch willen werken, maar geen accreditatie aanvragen, is het indienen van een combinatieproject (bij één van de reguliere deadlines) een goede mogelijkheid. Een combinatieproject heeft een overkoepelend doel, waar de afzonderlijke activiteiten (combinatie van jongerenuitwisselingen en/of mobiliteit van jongerenwerkers) aan bijdragen. De activiteiten moeten gelinkt zijn aan elkaar.
  • Voor organisaties die net starten met internationaal werken of maar één of twee keer per jaar projecten van Erasmus+ Jeugd uitvoeren, blijft de mogelijkheid bestaan om hiervoor een aanvraag in te dienen.
  • Om diversiteit te stimuleren is ons beleid vanaf 2021 om maximaal een project, per subsidieronde, per Key Action, per organisatie toe te kennen. Dit betekent dus dat er maximaal één jongerenuitwisseling en maximaal één mobiliteit van jongerenwerkers of een combinatieproject zal worden gesubsidieerd.
  • Hiermee willen wij stimuleren dat organisaties de projecten van Erasmus+ in de toekomst in gaan zetten om een grotere impact te bereiken en meer strategisch te werken.

Meer informatie en aanvragen

Het bericht van de Europese Commissie en het aanvraagformulier voor de accreditatie vind je via onderstaande button. Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar Mark van Rijn (m.vanrijn@nji.nl) of Mireille Unger (m.unger@nji.nl).