Skip naar content

Gehandicaptensport Nederland ontvangt subsidie van Erasmus+ Sport en gaat als eerste van start!

Gehandicaptensport Nederland (GSN) is van start gegaan met het allereerste project binnen de nieuwe subsidielijn ‘Mobiliteitsprojecten voor breedtesport’ van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Sport. Ter ere van dit feestelijke moment overhandigde Jurgen Aarden, programma-adviseur bij het Nationaal Agentschap, een mooie bos bloemen in de kleuren van Erasmus+. De subsidielijn ‘Mobiliteitsprojecten voor breedtesport’ geeft breedtesportorganisaties de mogelijkheid om kennis en vaardigheden op te doen in het buitenland, en daarmee de organisatie te versterken.

Sport

Het project ‘European Exchange for Knowledge about Inclusion and Disabilities in Sports’ draagt bij aan het inclusiever maken van sport door het opdoen van nieuwe, internationale kennis. De opgedane kennis en inzichten worden vervolgens verspreid onder de bij Gehandicaptensport Nederland aangesloten sportverenigingen, projectpartners, sportprofessionals en andere geïnteresseerden in aangepast sporten. In dit project heeft GSN gekozen voor een ‘job shadowing’ in Portugal. Dit houdt in dat de medewerkers van GSN door middel van observatie en uitwisseling nieuwe kennis en inzichten op zullen doen. De nieuwe kennis en inzichten die bij de ontvangende, Portugese organisaties worden opgedaan, zullen bijdragen aan de verbetering van nieuwe en bestaande educatieve materialen, coaching en ondersteuning van sportverenigingen. 

Lisa Snooy, projectcoördinator bij Gehandicaptensport Nederland, mocht de bloemen in ontvangst nemen. Ze is trots op het feit dat de subsidieaanvraag goedgekeurd is en GSN als één van de eersten van start kan om de inclusiviteit, toegankelijkheid en gelijkwaardigheid in de Nederlandse breedtesport te verbeteren. “Gehandicaptensport Nederland werkt toe naar een gelijkwaardigheid voor mensen met een beperking in de sportwereld. De kennis die wij met dit project ophalen in Portugal, kunnen wij weer inzetten om sportverenigingen en partnerorganisaties in Nederland te ondersteunen met  het toegankelijk maken van hun sport- en beweegaanbod. Een ‘win-win’  voor Gehandicaptensport Nederland, voor sportclubs, sportprofessionals, onze partners en natuurlijk de sporters zelf", aldus Lisa Snooy.

Er is gekozen voor een reis naar Portugal, omdat de sport daar dusdanig sterk en gelijkwaardig wordt georganiseerd voor inclusiedoelgroepen. Er is een sterk netwerk en een bestaande lokale infrastructuur om sport toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Een mooi voorbeeld is dat veel verenigingen een multisportvereniging zijn, aangezien zij er er voor zowel reguliere als aangepaste sport zijn.  

Eerstvolgende deadline woensdag 4 oktober 

De subsidielijn ‘Mobiliteitsprojecten voor breedtesport’ is dit jaar geïntroduceerd en richt zich op het versterken van sportverenigingen door in te zetten op internationale uitwisseling. Organisaties kunnen een project inrichten met een job shadowing of coaching- of trainingsactiviteiten en kunnen hiervoor een subsidieaanvraag indienen bij het Nationaal Agentschap Erasmus+ Sport. De eerstvolgende deadline is woensdag 4 oktober. Om organisaties te informeren en te helpen bij het indienen van een aanvraag die past bij de richtlijnen en doelstellingen organiseert het Nationaal Agentschap regelmatig (online) informatiebijeenkomsten. De eerstvolgende informatiebijeenkomsten vind je hier

Afbeelding van Programma-adviseur Jurgen Aarden

Meer weten?

Jurgen Aarden kan je er alles over vertellen