Skip naar content

Programme Guide

In de Erasmus+ Programme Guide van de Europese Commissie staan alle subsidiemogelijkheden en voorwaarden uitgebreid omschreven.

Extra reiskosten beschikbaar voor duurzaam vervoer

Vanaf 2020 is het mogelijk om (een deel van de) extra reiskosten te declareren, wanneer er gekozen wordt voor duurzaam alternatief vervoer. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld per trein naar hun project af reizen in plaats van per vliegtuig.

Jeugd & jongerenwerk

De extra reiskosten kunnen worden aangevraagd onder 'buitengewone kosten' (exceptional costs), zie de Programmagids (p.82): "Financial support for expensive travel costs (e.g. from and to outermost regions), including for the use of cleaner, lower carbon emission means of transport which result in expensive travel costs." Let op: deze kosten moeten dus al bij de aanvraag worden aangevraagd en kunnen niet achteraf worden toegevoegd.

Als organisatie kun je deze extra kosten aanvragen wanneer de normale reisvergoeding minder dan 70% van de totale kosten van deelnemers dekt. De reiskosten worden tot een maximum van 80% van de vaste kosten (eligible costs) vergoed. Dit is dus op basis van de werkelijk gemaakte kosten; tickets en bonnetjes moeten dus worden overlegd. Deze kosten vraag je aan onder exceptional costs.

Een voorbeeld:

De vergoeding voor reguliere reiskosten tot 1999 kilometer is € 275. Stel een jongere wil in plaats van te vliegen (regulier) met de trein gaan (duurzaam). De kosten voor het treinticket zijn € 420, tegenover € 250 voor het vliegticket. Als organisatie kun je dan een aanvraag doen voor het vergoeden van het treinticket, want 70% van € 420 is meer dan de vergoeding voor de reguliere reiskosten (0,7 x 420 = 294, meer dan 275). Van de € 420 wordt uiteindelijk 80%, dus € 336 vergoed (0,8 x 420 = 336). Deze kosten van 336 euro vraag je in totaal aan onder exceptional costs.

Vragen? Lees de Programmagids en neem indien nodig contact op met het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd.