Skip naar content

Europese conferentie kick-off van European Youth work Agenda

Van 7 tot en met 10 december 2020 vond de derde European Youth Work Convention (EYWC) digitaal plaats. 1000 deelnemers uit 50 landen waren aanwezig om ervaringen uit te wisselen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van (Europees) jongerenwerk en jeugdbeleid te bespreken. Nederland werd tijdens de conferentie vertegenwoordigd door een delegatie jongerenvertegenwoordigers, onderzoekers, professionals, beleidsmakers, bestuurders en het Agentschap Erasmus+ Jeugd. Vier van hen delen hun ervaringen.

Jeugd & jongerenwerk

European Youth Work Agenda

De Europese conferentie gold als kick-off event voor de implementatie van de European Youth Work Agenda (EYWA). De EYWA is een gezamenlijke agenda voor de ontwikkeling van het jongerenwerk in de Europese en nationale context. De EYWA draagt als strategisch framework bij aan het versterken en verder ontwikkelen van beleid en praktijk, waarbij acht doelstellingen centraal staan.

Tijdens de conferentie is er veel gesproken over de stappen en acties die ondernomen moeten worden om de EYWA verder invulling te geven en te implementeren. Begin 2021 wordt er bekeken hoe Nederland hier invulling aan kan geven. Jojanneke de Waal, hoofd Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd, was ook namens de Nederlands delegatie aanwezig bij de conferentie. De Waal: “Het was een mooi moment om na te denken hoe hoe wij als Agentschap in kunnen spelen op het dichter bij elkaar brengen van onze know-how en de kennis en ontwikkelingen binnen Europa, en hoe onze Europese programma’s nog beter kunnen bijdragen aan de kwaliteit van het jongerenwerk."

Faraaz Ramdjanberg, jongerenwerker en jongerenvertegenwoordiger bij de NJR, vult aan: “Er was tijdens de conferentie veel ruimte voor stakeholders, zoals jongerenwerkers en jongerenvertegenwoordigers om input te geven voor de final declaration. Daarnaast werden er veel interessante thema’s besproken. Zo ging één van de workshops over hoe je samenwerkt met andere sectoren en grote bedrijven. Juist door samen te werken kunnen we uitdagingen waar jongeren tegenaan lopen beter aanpakken.” 

De impact van jongerenwerk

Floor van Berkel, manager van R-Newt en ContourdeTwern, zag veel aanknooppunten: “Ik heb met veel interesse gekeken naar ontwikkelde tools op het vlak van online jongerenwerk en het meten van de impact van jongerenwerk. Dit is ook in Nederland en in gesprek met gemeenten een heel actueel thema. Jongerenwerkers leveren een cruciale bijdrage aan het oplossen en voorkomen van diverse vraagstukken rond jongeren, met oud en nieuw als recent voorbeeld. Dit roept de vraag op of er niet extra geïnvesteerd moet worden in een solide basis voor professioneel en vrijwillig jongerenwerk, zodat er meer gewerkt kan worden aan talentontwikkeling en preventie. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan het verminderen van de (jeugd)zorgkosten.”

Brede veld van jeugdwerk essentieel
Robert Feith, bestuurder bij YMCA Nederland, erkent de waarde van de conferentie: “Deze liet nog eens zien dat samenwerking in het brede veld van jeugdwerk, vrijwillig en betaald, essentieel is. Binnen Nederland zetten vrijwillige jeugdorganisaties zoals Scouting en YMCA graag hun netwerken en structuren in. Persoonlijke ontwikkeling en het belang van de samenleving gaan daarin goed hand in hand.” 

Meer informatie:
-    Final declaration - Signposts for the future 
-    European Youth Work Convention 
-    Dossier jongerenwerk NJi

 

European Youth Work Convention logo