Skip naar content

European Year of Youth - verbinding

European Year of Youth

Meer informatie over het European Year of Youth vind je op de website van de Europese Commissie.

European Year of Youth: hoe leg je verbinding en zorg je ervoor dat een idee niet slechts een idee blijft?

2022 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot 'European Year of Youth', waarbij er extra aandacht is voor het belang van Europese jongeren voor een betere toekomst - groener, inclusiever en digitaler. In heel Europa worden evenementen georganiseerd om de stem van jongeren luider te laten horen. Nationaal Coördinator Floris Muller neemt ons mee in wat er speelt. Deze keer: verbinding.

Jeugd & jongerenwerk

In het begin van het jaar, bij het maken van de plannen, schoot het regelmatig door mijn hoofd: waar gaat nou écht onze toegevoegde waarde liggen? Hoe zorgen wij dat jongeren niet alleen hun stem laten horen, maar dat deze stem ook ergens landt!

Tijdens mijn gesprekken in het voorjaar merkte ik dat het thema jongerenparticipatie momentum heeft. Veel organisaties en partijen zien de noodzaak en de toegevoegde waarde om de stem van jongeren mee te nemen in hun beleid. Ze willen graag, lezen zich goed in (bijvoorbeeld via deze handige uitgangspunten), maken iemand verantwoordelijk en stellen een plan op. Let’s go!

En dan wordt het vaak lastiger…. Want wat als het plan wordt ingehaald door de realiteit? Als er een paar jongeren afhaken? Als er een nieuwe medewerker komt die "er niets mee heeft"? Hoe zorg je dat de groep jongeren een juiste afspiegeling blijft van je doelgroep? En wat als het juist zo’n succes is dat er aan alle kanten aan wordt getrokken? Gedurende het proces ontstaat de lastigheid en tegelijkertijd is dat een kans om te groeien. Er is geen one size fits all-oplossing. Juist dan helpt het om je ervaringen te delen en je te verbinden met mensen in vergelijkbare situaties. Delen wat goed gaat en wat werkt, maar ook waar uitdagingen liggen en waar je tegenaan loopt. Niet om kant en klare oplossingen te genereren, maar om je perspectief te verbreden en zo andere aanvliegroutes te creëren. "Ik weet het ook niet, maar anders..."

Juist daar ligt een deel van onze toegevoegde waarde! Verbinding maken tussen partijen. Zorgen dat deze ervaringen gedeeld worden en dat er van elkaar geleerd wordt. Te vaak zijn organisaties bezig zelf het wiel uit te vinden. Soms lukt dat en vaak ook niet waardoor het thema jongerenparticipatie weer ergens voor een paar jaar wordt weggestopt.

Naast alle activiteiten die plaatsvinden voor en door jongeren (klik hier voor een overzicht) ondersteunen we dus ook gemeentes en organisaties om zich te verbinden rondom het thema jongerenparticipatie. Niet alleen met de jongeren, maar ook met elkaar en met partijen uit hun eigen netwerk. Om van elkaar te leren. Nu, maar ook als het European Year of Youth voorbij is. Wil je hierbij aanhaken of ben je benieuwd naar de mogelijkheden, contact mij via f.muller@nji.nl

Activiteiten

De komende maanden staat er veel op de planning. Twee activiteiten - met volop mogelijkheid om te verbinden! - licht ik graag uit:

 • Voor jongeren:
  Next Step Europe - zaterdag 15 oktober, het Spoorwegmuseum in Utrecht


  "Als ik toch eens eerder had geweten dat dit allemaal mogelijk was..." is de meest gehoorde zin als het gaat over Europese mogelijkheden voor jongeren. Zonde, want er zijn onwijs veel mogelijkheden voor jongeren om echt impact te maken. En dat willen we vieren! Tijdens het Next Step Europe-evenement delen jongeren in een gezellige festival-sfeer hun ervaringen. Er zijn leuke workshops, inspirerende sprekers en handige infosessies en standjes. Laat je inspireren, maak plezier en ontdek nieuwe mogelijkheden. Ben jij tussen de 18 en 30? Meld je dan hier aan!
   
 • Voor professionals:
  VER_ander - donderdag 24 november, locatie nog niet bekend


  Wat is inclusieve(re) jongerenparticipatie? Hoe zorg je ervoor dat je meer of zelfs álle jongeren aanspreekt? Hoe voelt iedereen zich welkom? En hoe zorg je ervoor dat je jongeren écht betrekt bij wat je doet? Tijdens dit evenement krijg je antwoord op al deze vragen. Of je nu beleidsmaker bent of een professional die met jongeren(beleid) te maken heeft of gewoon met jongeren aan de slag wil... Meld je aan via deze link.