Skip naar content

2022: European Year of Youth

afbeelding voor european year of youth

European Year of Youth

Meer informatie over het European Year of Youth vind je op de website van de Europese Commissie.

European Year of Youth: een kennismaking met Floris en dit bijzondere jaar

2022 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot 'European Year of Youth', waarbij er extra aandacht is voor het belang van Europese jongeren voor een betere toekomst - groener, inclusiever en digitaler. Tijd om daar iets meer over te weten te komen, samen met onze nieuwe collega Floris Muller.

Jeugd & jongerenwerk

Hi Floris, welkom bij het Nationaal Agentschap! Kun je iets over jezelf en over jouw taken binnen het NA vertellen?

Ik ben Floris. 37 jaar, bevlogen, verbindend en energiek. Ik heb de afgelopen jaren veel gecombineerd: van het begeleiden van team- en strategiedagen en het geven van trainingen tot aan doceren in ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben ook druk bezig geweest bij Stichting Buitendoor; waar we buitensport-activiteiten inzetten om jongeren leren samen te werken en hen te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling. Ik noemde het vaak een uit de hand gelopen hobby, maar dat geldt eigenlijk voor bijna al mijn activiteiten. De rode draad? Ervarend leren, ontwikkeling en werken vanuit nieuwsgierigheid en verbinding.

Floris Muller

Sinds februari ben ik bij het Nationaal Agentschap in dienst als Nationaal Coördinator European Year of Youth: een functie die ik overigens combineer met Nusret van de Nationale Jeugdraad. Daarnaast geef ik trainingen bij het NA voor Europese jongeren die in Nederland Europees Vrijwilligerswerk doen.

Wat is dat? Het European Year of Youth?

De pandemie heeft een enorme impact gehad en niet in de laatste plaats op jongeren. Juist in de leeftijd die zo bepalend is voor de ontwikkeling als mens en waarin je richting geeft aan je toekomst, lag het (sociale) leven vaak volledig stil. Daarom verdienen jongeren extra aandacht! De Europese Commissie ziet dat in en heeft 2022 uitgeroepen tot European Year of Youth: een jaar waarin in heel Europa extra aandacht wordt besteed aan de stem van jongeren (15 - 29 jaar) en het belang wordt belicht van de Europese jeugd voor een betere toekomst. Een toekomst met meer ruimte voor groen, inclusie, digitaal, democratie, vrede en solidariteit.

Daarnaast is het European Year of Youth er om jongeren te helpen om actieve en geëngageerde burgers te worden en meer inzicht te geven in alle mogelijkheden die jongeren op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau hebben ter ondersteuning van hun persoonlijke ontwikkeling.

Hoe ziet het jaar eruit?

Dat wordt grotendeels ingevuld door jongeren zelf en door organisaties die jongeren dit jaar extra aandacht willen geven. Zij kunnen deelnemen aan bestaande activiteiten of zelf activiteiten organiseren en deze aanmelden op de webportal. Hier is een overzicht te vinden van alle activiteiten die binnen heel Europa plaats vinden.

De belangrijkste rol van het European Year of Youth en mijn rol daarbinnen is die van katalysator. Dat doe ik bijvoorbeeld al heel simpel door iedereen die ik spreek de vraag te stellen: “Hoe gaan jullie de belangen van jongeren extra onder de aandacht brengen dit jaar?”. Vervolgens denk ik mee, ondersteun ik waar nodig en kijken we hoe dit een duurzaam vervolg kan krijgen. Of ik faciliteer sessies tussen beleidsmakers en jongeren waarin ze vanuit verbinding op zoek gaan naar welke vorm van betrokkenheid werkt voor beide partijen.

Daarnaast gaan wij zelf een aantal activiteiten organiseren waarin jongeren hun stem kunnen laten horen en staat er in het najaar een grote conferentie op de planning rondom jongerenparticipatie. Houd hiervoor de webportal in de gaten!

Hoe gaan jullie de belangen van jongeren extra onder de aandacht brengen dit jaar? Floris Muller

Vanuit Europa zijn dit jaar de budgetten voor de subsidielijnen Solidariteitsprojecten en Jongerenparticpatie verhoogd, waardoor meer jongeren zelf een project kunnen opstarten en/of kunnen bijdragen aan besluitvorming. Ook wordt jongerenbeleid geïntegreerd in alle relevante beleidsterreinen van de Europese Unie.

De beslissing om van 2022 het European Year of Youth te maken is eigenlijk ongekend snel genomen. Nu is er namelijk momentum. Dat betekent tegelijkertijd dat een gedeelte van het jaar ook nog ingevuld moet worden. Via een (korte) blog in de nieuwsbrief en op de website van Erasmus+ zal ik elke maand een update geven wat er speelt en/of mooie voorbeelden laten zien.

Hoe kunnen jongeren en organisaties deelnemen?

Vind jij ook dat jongeren extra aandacht verdienen? Mooi! Kom in actie! Kijk of je mensen of organisaties in je omgeving kunt mobiliseren iets te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een activiteit waarbij jongeren iets doen voor de buurt, waarbij de buurt juist iets doet voor jongeren of waarbij jongeren betrokken worden bij besluitvorming. Kijk op de webportal wat er allemaal al gebeurt, waar je aan kan sluiten en voeg je eigen activiteit(en) toe. En vooral: gebruik het European Year of Youth als ‘haakje’ om het onderwerp jongeren en jongerenparticipatie op de agenda te zetten! Dit is hét moment om dat te doen.

Wil je wel iets doen, maar weet je niet wat? Wil je gebruik maken van mijn netwerk om iets in beweging te krijgen? Wil je graag een sessie tussen beleidsmakers en jongeren laten begeleiden? Ben je benieuwd naar bestaande (financierings-)mogelijkheden om iets te organiseren? Neem dan contact met mij op via f.muller@nji.nl of 06 2566 0740.