Skip naar content

European Year of Youth - de activiteiten

Voice Your Vision afbeelding

European Year of Youth

Meer informatie over het European Year of Youth vind je op de website van de Europese Commissie.

European Year of Youth: aan welke activiteiten doe jij mee?

2022 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot 'European Year of Youth', waarbij er extra aandacht is voor het belang van Europese jongeren voor een betere toekomst - groener, inclusiever en digitaler. In heel Europa worden evenementen georganiseerd om de stem van jongeren luider te laten horen. Nationaal Coördinator Floris Muller neemt ons mee in wat er speelt.

Jeugd & jongerenwerk

Floris: "Dat 2022 is uitgeroepen tot European Year of Youth is niet voor niets: de coronapandemie heeft een enorme impact op jongeren. Op 19 april 2022 bracht het Centraal Bureau voor Statistiek bijvoorbeeld naar buiten dat het geluksgevoel bij jongvolwassenen sterk is afgenomen."

De Europese Commissie erkent met het uitroepen van het European Year of Youth het belang van de Europese jongeren voor een betere toekomst. "Willen we jongeren betrekken en activeren bij de samenleving? En bij het creëren van een betere toekomst? Dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt initiatief van jongeren, maar net zo goed van alle stakeholders en de maatschappij. Het European Year of Youth biedt een mooie kans om dit gesprek met elkaar aan te gaan en hierop actie te ondernemen. Door te luisteren, te verbinden, initiatief te geven en mee te werken aan de toekomst. Niet óver elkaar, maar mét elkaar."

Activiteiten: deelnemen en organiseren

"Er worden honderden evenementen georganiseerd in het kader van het European Year of Youth. Een voorbeeld is de workshop 'Van Dromen Naar Daden', waar jongeren werden begeleid in het opzetten van een eigen project met maatschappelijke impact - en hier indien nodig financiering voor konden aanvragen. Of neem de fietstocht van Leah en Leverne: met hun Solidariteitsproject starten zij 18 mei met een fietstocht van Groningen naar Brussel; om onderweg input van jongeren en beleidsmakers op te halen rondom Europese thema’s en dit te overhandigen aan de Europese Commissie en het Europees Parlement. Hun reis is te volgen op dit Instagram-kanaal."

Alle activiteiten worden geregistreerd op onderstaande overzichtskaart van de European Youth Portal. Daarop zie je wat er in jouw buurt wordt georganiseerd en kun jij je voor activiteiten aanmelden. Zelf iets organiseren in het kader van European Year of Youth of jongeren op een duurzame manier bij jouw organisatie betrekken? Dien jouw activiteit in op de European Youth Portal of neem contact op met Floris via f.muller@nji.nl of 06-25660740