Skip naar content

Een eerste kennismaking: Mobiliteitsprojecten voor breedtesport

Vanaf 2023 is het mogelijk voor o.a. sportverenigingen om bij Erasmus+ Sport: 'Mobiliteitsprojecten voor breedtesport' een subsidievraag in te dienen. Programma-adviseur Jurgen Aarden vertelt meer over deze nieuwe subsidielijn.

Sport

Wat zijn 'Mobiliteitsprojecten voor de breedtesport'?

In 2023 is de nieuwe subsidielijn ‘Mobiliteitsprojecten voor breedtesport’ van Erasmus+ Sport gelanceerd. Binnen deze subsidielijn kunnen sportverenigingen (en andere organisaties actief in de breedtesport) capaciteiten opbouwen door kennis en vaardigheden op te doen bij een partnerorganisatie in het buitenland.

Erasmus+ Sport heeft zich ten doel gesteld dat breedtesport* zich blijft ontwikkelen, vanwege de waarde die het heeft in het promoten van fysieke activiteit, een gezonde leefstijl, het opbouwen van relaties, sociale inclusie en gelijkheid. Er kan subsidie worden aangevraagd voor projecten aan deze ontwikkeling bijdragen, maar ook voor projecten die bijdragen aan het verhogen van kennis en capaciteiten op de thema’s: ontwikkeling van een toegankelijk sportaanbod, duurzaamheid en een veilige en integere sport.

* = Erasmus+ Sport verstaat onder breedtesport: de fysieke vrijetijdsbesteding die regelmatig op niet-professioneel niveau wordt beoefend door mensen van alle leeftijden voor gezondheids-, educatieve of sociale doeleinden.

Hoe lang duurt een project?

Een project binnen de subsidielijn 'Mobiliteitsprojecten voor breedtesport' duurt 3 tot 18 maanden. Een gedeelte daarvan betreft een fysieke activiteit, waar twee mogelijkheden voor zijn:

  • Job shadowing (2 tot 14 dagen) - deelnemers zijn te gast bij een organisatie in een ander land. Het doel is om nieuwe kennis, ideeën en vaardigheden op te doen door mee te kijken in de dagelijkse werkzaamheden van een medewerkers bij de ontvangende organisatie.
  • Coaching- of trainingsactiviteiten (15 tot 60 dagen) - deelnemers geven coaching- of trainingssessies bij een organisatie in een ander land. Zowel het trainen of coachen als de onderlinge kennisuitwisseling draagt bij aan de capaciteitsopbouw van breedtesportorganisaties.

Voor wie is het bedoeld?

Breedtesportverenigingen en -organisaties kunnen een subsidieaanvraag doen, maar ook organisaties waarvan deelname aan het project een meerwaarde heeft voor de breedtesport. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld coaches, vrijwilligers of bestuurders van sportverenigingen zijn. De activiteiten mogen geen commercieel doeleinde hebben.

Hoe vraag ik een project aan?

In 2023 zijn er twee deadlinerondes, de eerste was op 23 februari en de volgende op 4 oktober. Kijk op deze pagina voor meer informatie over subsidieaanvragen binnen 'Mobiliteitsprojecten voor breedtesport'.

Afbeelding van Programma-adviseur Jurgen Aarden

Meer weten?

Jurgen Aarden kan je er alles over vertellen