Skip naar content

1 For all – Global 3D printing project officieel van start

Begin juni vond de succesvolle kick-off plaats van 1 For all – Global 3D printing, een project op het snijvlak van onderwijs, internationalisering, innovatie en inclusie. Het Haarlemse Nova College trapte af met hun KA2-partners in Zweden, Duitsland en Amerika. Zij kwamen hiervoor samen in de televisiestudio van de 3D Makers Zone in Haarlem. De deelnemers namen veelal deel via Zoom, net als verschillende genodigden van alle partners.

Middelbaar beroepsonderwijs

Het onderwijs verandert: traditionele beroepen veranderen met de implementatie van digitale technieken. De coronapandemie laat zien hoeveel we nodig hebben om onze digitale vaardigheden, manieren van leren op afstand, het delen van bestanden, online conference calls en de noodzaak om kennis te delen en samen te werken, uit te breiden. Dit geldt ook of misschien wel vooral voor niveau 2 studenten.

Docent Marcel Toussaint: ‘Studenten mbo niveau 2 en 3 zijn over het algemeen minder internationaal georiënteerd dan studenten niveau 4. Terwijl je veel kunt leren over je vak als je ook kijkt naar de ontwikkelingen in andere landen. Innovatie kent geen grenzen, maar is wel bepalend voor jouw succes in de toekomst. Daarom vind ik het juist belangrijk voor deze studenten dat zij de kans krijgen om bij hun ‘studiegenoten’ in andere landen te gaan kijken.’

Hoe het allemaal begon

In 2017 nam docent Marcel Toussaint deel aan een uitwisselingsproject en maakte hier kennis met Oakton community college in Chicago. Hier ontstonden niet alleen vriendschappen, maar ook een partnership. De afgelopen jaren werkten beide scholen samen aan de ontwikkeling van een project rond 3D-printen. De vraag aan studenten was: Wat is jouw boodschap voor de wereld? Deze boodschappen zijn verwerkt in zogenaamde ‘Message Cubes’. Met deze kubussen worden beeldjes opgebouwd.

Hoe het verder ging

In de daaropvolgende schooljaren is de samenwerking uitgebreid met BBS Soltau in Duitsland en Vaxjo Teknikum in Zweden. In dit samenwerkingsverband kwam het idee tot stand een project te starten waarbij studenten bouwen aan een gezamenlijk beeld dat rondreist langs de verschillende scholen. Hierbij ligt de focus op niveau 2 en 3 leerlingen. Bij het bouwen van het beeld maken de studenten een bewuste keus voor het materiaal dat zij gebruiken. Ga je voor wat je gewend bent, of kies je voor innovatie en duurzaamheid? Het doel is om het uiteindelijke resultaat te delen tijdens het ‘Amsterdam Light Event’ in december 2023.

En nu?

Naast het programma voor studenten wordt gewerkt aan een curriculum met een lesprogramma dat nog beter aansluit bij de huidige arbeidsmarkt. Denk aan innovatie, duurzaamheid, kwaliteit van onderwijs, industrie, infrastructuur en partnerschappen. De volgende stap in deze fase van het project is een drieweekse uitwisselingscarrousel tussen de deelnemende scholen in Europa. Als de coronamaatregelen het toelaten, gaan studenten en docenten in november bij elkaar op bezoek om ervaringen en methoden uit te wisselen en elkaars cultuur te delen.