TCA | Everything starts with dialogue - cross-sectoral PBA on interfaith dialogue & youth work
Training and Cooperation Activity | Geef je uiterlijk 10 juni op via het SALTO-platform!
- Land: Polen
- Plaats: Białystok
- Aanvang: 20-10-2025
- Eind: 24-10-2025
- Voertaal: Engels
- Events | SALTO
Wat is het?
Deze driedaagse activiteit rond het opbouwen van partnerschappen biedt professionals de kans om beter te begrijpen wat interreligieuze dialoog is, stil te staan bij hun eigen praktijken en bruggen te bouwen voor internationale samenwerking.
Thema:
Religie wordt vaak gezien als een bron van verschil en conflict, maar moet dat altijd zo zijn? In een wereld waarin (religieuze) identiteit vaak verdeelt, willen we juist de kracht van religie verkennen als oplossing en als motor voor culturele diplomatie. Interreligieuze dialoog wordt steeds vaker erkend door overheden en instellingen als essentieel voor het opbouwen van hechte en samenhangende gemeenschappen. Door interreligieuze dialoog te zien als een positieve bron, en er op een betekenisvolle manier aan deel te nemen, kunnen we bruggen slaan tussen diverse gemeenschappen en begrip, respect en vrede bevorderen.
Wat interreligieuze dialoog precies is en hoe we dit onderwerp kunnen aanpakken, is een belangrijke vraag die we met deze activiteit willen onderzoeken.
We willen ruimte creëren voor reflectie en voor het kritisch bekijken van onze eigen, sociale en organisatorische houdingen en werkwijzen. We gaan dieper in op de basisprincipes van interreligieuze dialoog, de mogelijkheden én de grenzen ervan binnen jeugdwerk en andere sectoren. Dit partnerschapsproces moet professionals de kans geven om elkaars werkwijze in vraag te stellen en samen op zoek te gaan naar manieren om bruggen te bouwen en nieuwe praktijken te ontwikkelen.
We willen praten over de urgente thema’s en uitdagingen die de interreligieuze dialoog beïnvloeden, en inspiratie opdoen om onze programma’s en organisaties inclusiever te maken en meer open te stellen voor menselijke verschillen.
Het seminarie bouwt voort op vijf ID Talks webinars, een seminar in Oostenrijk, een studiereis naar Malta in 2024 en een training in Marokko in mei 2025. Onze nieuwe publicatie “The Power of Interfaith Dialogue” is hier beschikbaar.
Doel van de interreligieuze dialoog-cyclus:
Professionals helpen hun vaardigheden in diversiteitsmanagement te ontwikkelen, zodat zij betere kansen kunnen creëren voor jongeren die te maken hebben met of risico lopen op discriminatie op basis van geloofsovertuiging.
Wat leer je?
Doelen van de PBA:
- Verschillende situaties en achtergronden leren kennen en samenwerken stimuleren. Ook kijken we naar manieren om projecten te financieren, bijvoorbeeld via Erasmus+ of het Europees Solidariteitskorps.
- Nadenken over je eigen overtuigingen, over hoe dingen in de samenleving en in je organisatie geregeld zijn. Zo zoeken we naar overeenkomsten en kansen om samen te werken rond interreligieuze dialoog.
- Mogelijkheden bieden om mensen uit verschillende werkvelden (zoals onderwijs, jeugdwerk of beleid) met elkaar te verbinden rond het thema interreligieuze dialoog.
- Interreligieuze dialoog versterken en helpen dat jeugdprofessionals op een respectvolle en niet-discriminerende manier met anderen omgaan.
Voor wie?
Professionals uit verschillende sectoren (jeugd, schoolonderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding, hoger onderwijs en volwasseneneducatie), die regelmatig rechtstreeks werken met mensen die risico lopen op religieuze discriminatie. Dit omvat jeugdwerkers/-leiders, projectcoördinatoren, leerkrachten, coaches, religieuze leiders/vertegenwoordigers van religieuze instellingen, sociaal en medisch personeel en arbeidsconsulenten die geïnteresseerd zijn in het bevorderen van positieve dialoog, het begrijpen van diverse perspectieven en het bijdragen aan gemeenschapsvorming en vredesopbouw. Gelovigen, atheïsten, twijfelaars of zoekenden zijn van harte welkom.
Praktische informatie
Białystok, met bijna 300.000 inwoners, is de grootste stad in het noordoosten van Polen en de hoofdstad van de regio Podlasie. Het is een belangrijk centrum voor bestuur, wetenschap, economie en cultuur in deze regio van Polen. De regio Podlasie wordt ook wel "de Groene Longen van Polen" genoemd. Het is een schoon en milieuvriendelijk gebied met veel toeristische bezienswaardigheden. In en rond de stad liggen vier nationale parken en drie natuurparken. Wat Białystok speciaal maakt, is dat er al heel lang mensen van verschillende nationaliteiten, religies, culturen en tradities samenleven.
Deelnemers worden op maandagavond 20 oktober in Białystok verwacht, en de TCA duurt tot het vertrek na de lunch op vrijdag 24 oktober.
Reiskosten worden – achteraf – op declaratiebasis vergoed door het Nederlandse Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training. Het verblijf (accommodatie, conferentiekosten en maaltijden) wordt geregeld en betaald door het Nationaal Agentschap Erasmus+ van Polen.
Aanmelden
Deelnemers hebben alleen recht op deelname en vergoeding van reis- en verblijfkosten, wanneer de aanmelding via het SALTO platform is verlopen. Hiervoor maak je eerst eenvoudig een account via https://salto-et.net/login/registration, waarna je je voor TCA’s kunt aanmelden. Heb je al een SALTO account, dan hoef je je natuurlijk niet opnieuw te registreren.
Wil je deelnemen aan deze TCA? Geef je dan uiterlijk 10 juni op via Events | SALTO (log in en klik op ‘Apply’). Er zijn voor Nederland 3 plaatsen beschikbaar. Bij meer aanmeldingen dan plaatsen, selecteert het NA kandidaten op basis van het ingevulde formulier. Het NA informeert de kandidaten uiterlijk 7 juli over de uitslag van de selectie.
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via tca@erasmusplus.nl