Partnership Building Activity | On interfaith dialogue & youth work
20 - 24 oktober 2025 | Aanmelden tot 10 juni | Deze activiteit geeft (jeugd)professionals de kans om beter te begrijpen wat interreligieuze dialoog is, na te denken over hun eigen praktijk en bruggen te slaan voor internationale samenwerking.
Wat is het?
Religie wordt vaak gezien als een bron van verschil en conflict, maar moet dat wel zo zijn? In een wereld waar (religieuze) identiteit vaak verdeeldheid zaait, proberen we het potentieel van religie als oplossing en katalysator voor culturele diplomatie te onderzoeken. Interreligieuze dialoog wordt steeds meer erkend door regeringen en instellingen als cruciaal voor het opbouwen van samenhangende gemeenschappen. Door de interreligieuze dialoog als een positieve hulpbron te zien en er op een zinvolle manier aan deel te nemen, kunnen we bruggen bouwen tussen verschillende gemeenschappen en begrip, respect en vrede bevorderen.
We willen ruimte creëren voor reflectie en onze eigen sociale en organisatorische houding en praktijken onder een vergrootglas leggen. We gaan dieper in op de basiselementen van de interreligieuze dialoog, het potentieel en de beperkingen ervan in het jeugdwerk en andere sectoren. Het opbouwen van partnerschappen moet professionals in staat stellen elkaars manier van werken te onderzoeken en te zoeken naar manieren om bruggen te slaan en nieuwe praktijken op te bouwen.
We willen de dringende zaken en uitdagingen bespreken die de interreligieuze dialoog beïnvloeden en inspiratie opdoen om onze programma's en organisaties inclusiever te maken en menselijke verschillen te omarmen.
Wat leer je?
Doelen van de activiteit:
- Verschillende realiteiten verkennen en mogelijkheden bieden voor samenwerking en netwerken door financieringsmogelijkheden te verkennen, zoals Erasmus+ en het European Solidarity Corps.
- Nadenken over eigen geloofssystemen, structurele kwesties en organisatorische praktijken om overeenkomsten en ruimte voor internationale samenwerking op het gebied van interreligieuze dialoog te identificeren.
- Mogelijkheden bieden om een gemeenschappelijke basis te vinden voor sectoroverschrijdende netwerken over de interreligieuze dialoog.
- Het versterken van de interreligieuze dialoog en anti-discriminatie gedrag en praktijken onder jongerenprofessionals.
Voor wie?
Deze activiteit is bedoeld voor jongerenwerkers.
Praktische informatie
De eigen bijdrage is € 75,- per persoon. De reiskosten en kosten voor training, accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen. Er wordt Engels gesproken tijdens de training.
Meer informatie en aanmelden
Aanmelden kan tot 10 juni 2025 via de website van SALTO-YOUTH; eenmalige registratie is hiervoor vereist. Op 4 juli hoor jij of je bent geselecteerd.
