Subsidie Erasmus+ aanvragen voor Strategische partnerschappen

Middelbaar beroepsonderwijs

Om samenwerking, kennisdeling en innovatie in het mbo te stimuleren, bieden we subsidie voor Strategische partnerschappen. Dit zijn samenwerkingsprojecten tussen bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven. Hiervoor kun je subsidie aanvragen bij Erasmus+. Op deze pagina lees je precies hoe dat werkt, wat je nodig hebt en wat je moet doen.

Wie kan subsidie aanvragen?

De subsidie voor Strategische partnerschappen  is bedoeld voor professionals die werken voor of met het beroepsonderwijs. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lokale, regionale of nationale overheden, validerende instellingen, kamers van koophandel, het bedrijfsleven en non-profitinstellingen.

Subsidiedocumenten

Voor het indienen van je projectvoorstel zijn subsidiedocumenten voorhanden. Deze documenten en andere documenten die je helpen bij je aanvraag, vind je hier.

Waaraan moeten Strategische partnerschappen voldoen?

 • Er is aantoonbare behoefte aan wat je samen gaat ontwikkelen.
 • Dat wat je gaat ontwikkelen, komt tegemoet aan ten minste één horizontale of sectorspecifieke prioriteit (zie hiervoor de Programme guide Erasmus+.).

Wat heb je verder nodig?

Het is belangrijk dat je alle benodigde documenten hebt. Je kunt je subsidieaanvraag namelijk alleen indienen via het officiële aanvraagformulier. In de Programme guide Erasmus+ en de officiële call van de Europese Commissie vind je alle benodigde documentatie.  

Wat moet je doen?

Om subsidie aan te vragen volg je de volgende stappen:

 • Bekijk de voorwaarden in de Programme guide Erasmus+..
 • Zorg dat je project aan de inhoudelijke criteria voldoet.
 • Volg alle stappen van de uitgebreide aanvraagprocedure. Raadpleeg hiervoor het stappenplan.
 • Let op de deadline voor de subsidieaanvraag.
 • Neem bij vragen contact op met het Nationaal Agentschap Erasmus+.
 • Dien je aanvraag online in via het aanvraagformulier.

Tip

Check de Roadmap: een hulpmiddel voor het proces van aanvragen, uitvoeren en verspreiden van projectresultaten van Strategische partnerschappen.

Waar moet ik nog meer op letten bij mijn aanvraag?

 • Jaarlijks is er één gelegenheid om Europese subsidie aan te vragen. De deadline valt altijd in het voorjaar. Klik op voorgaande link voor de precieze datum. 
 • Minimaal drie organisaties uit drie verschillende programmalanden van de EU zetten de samenwerking op. Eén deelnemende organisatie uit een programmaland – dus niet een individuele medewerker - dient de aanvraag in. De aanvragende organisatie kan een bedrijf zijn, maar ook een publieke organisatie.
 • Je kunt subsidies in het kader van Erasmus+ alleen online aanvragen.

Dien tijdig je aanvraag in voor de extra KA2-call!

Onderwijsinstellingen kunnen voor 29 oktober 2020, 12:00 uur een aanvraag indienen voor de extra KA2-call rondom het thema 'Digital Education Readiness'.