Algemene instructie

Jeugd & jongerenwerk

Nu je op deze pagina bent, wil je waarschijnlijk een subsidie bij ons aanvragen. Als het goed is heb je de eerste vier stappen van ons stappenplan al doorlopen en ben je toe aan de vijfde stap; de feitelijke subsidieaanvraag. Hiervoor hebben we een algemene instructie opgesteld. Lees alles goed door en ga aan de slag.

Voordat je aan deze algemene instructie begint is het belangrijk dat je ook de eerste vier stappen hebt doorgenomen. Die vind je hier.

Deze instructie geldt voor alle verschillende soorten subsidieaanvragen. Hiernaast heeft elke subsidiemogelijkheid ook nog zijn eigen deadlines en voorwaarden. Let erop dat je met allebei rekening houdt.

Volg deze algemene instructie:

1.    Maak een account aan in EU Login. Tip: sla de inlogpagina op in je favorieten. 

2.    Maak een OID-code aan: lees hier hoe je dat doet. Heb je al een PIC-code van een eerder proejct? Dan kun je deze omzetten.

3.    Upload de volgende gegevens bij ‘My organisations’ in het ORS:

 • formulier juridische entiteit;
 • formulier financiële identificatiegegevens (met bij voorkeur een kopie bankafschrift);
 • recent (maximaal één jaar oud) uittreksel van de Kamer van Koophandel, of bij een subsidieaanvraag van een informele groep: identiteitsbewijzen van alle (minimaal vier) deelnemers, woonachtig in Nederland;
 • bij aanvragen boven € 60.000,-: recent jaarverslag en winst of verliesrekening.

Kom je er niet helemaal uit? Lees dan de handleiding voor het ORS en de Participant Portal Guide.

4.    Ga naar het online aanvraagformulier en kies de juiste subsidiemogelijkheid

5.   De Europese Commissie zet het aanvraagformulier online voor de deadline van Erasmus+ Jeugd. Vul het aanvraagformulier in:

 • Volg het formulier van boven naar beneden. Het verandert namelijk op basis van wat je aanvinkt;
 • Bij het invullen van je OID-code verschijnen je organisatiegegevens automatisch. Blijft het veld ‘Type of organisation’ leeg? Dan heb je in het ORS niet alle gegevens ingevuld;
 • Voor het berekenen van subsidie voor je reiskosten gebruik je de officiële kilometerberekening van de Europese Commissie. In het formulier vul je het aantal kilometers voor een enkele reis in, maar het subsidiebedrag is voor de heen- en terugreis;
 • Weet je bij sommige onderdelen niet wat je moet invullen? Zoek het op in de EC online voor het aanvraagformulier.
   

6.    Voeg de bijlages toe aan het aanvraagformulier:

 • Declaration of honour: de declaration of honour is onderdeel van het online aanvraagformulier. Download deze, print het uit, onderteken het en scan het in. Deze scan voeg je toe als bijlage.
 • Partner mandates: per partner vul je een apart formulier in, dat jullie beide ondertekenen. Scan weer in en voeg toe als bijlage.
 • Activiteitenprogramma (overzicht van je projectactiviteiten): gebruik voor jongerenuitwisselingen het programmaschema van Erasmus+ Jeugd, en voor andere projecten een eigen schema. NB: dit is verplicht bij KA105 en KA347, maar niet bij KA205.
   

Je kunt maximaal vijf bijlages toevoegen. Als je meerdere partner mandates hebt, maak hier dan één document van.

7.    OPTIE: vraag ons om feedback op je conceptaanvraag.
Ben je een nieuwe organisatie voor Erasmus+ Jeugd? Dan helpen we je graag met je aanvraag. Wil je inhoudelijk feedback? Mail ons je conceptaanvraag als pdf-document (dus niet online indienen!) met je activiteitenprogramma. Dit kan tot uiterlijk drie weken voor de deadline.

8.    Verstuur je aanvraag online en vóór de deadline. Je verstuurt je aanvraag met de knop ‘Submit’ (linksonder in het online aanvraagformulier). De bijlages worden automatisch meegestuurd. Het is niet de bedoeling om je formulier ook per e-mail of post te versturen. Aanvragen die we op die manier ontvangen, nemen we niet in behandeling. Let op: de deadline is altijd om 12.00 uur ’s middags!

Na ongeveer acht weken hoor je of je subsidie is toegekend of afgewezen.

Deze algemene instructie is de vijfde en laatste stap in ons stappenplan voor subsidieaanvragen.

Kom je er niet uit en heb je vragen? Neem contact met ons op.