Florine liep stage op een kinderdagverblijf in Finland

Middelbaar beroepsonderwijs

Florine zit momenteel in het tweede leerjaar van de opleiding Pedagogisch medewerker bij het ROC van Tilburg. Zij liep van medio april t/m medio mei 2019 stage bij het Finse kinderdagverblijf Orminkujan koulu in Turku. Lees Florines blog over haar buitenlandervaring met Erasmus+!

Hallo!

Welkom en leuk dat je mijn blog komt lezen!

Mijn naam is Florine en ik studeer aan de opleiding Pedagogisch medewerker op het ROC van Tilburg. Omdat ze in Scandinavië, maar vooral in Finland, de beste opvoeding hanteren, heeft mijn school in samenwerking met Erasmus+ de studenten een kans aangeboden om een maand lang ervaring op te doen bij een Fins kinderdagverblijf. Een levenservaring die je je hele leven meeneemt!

Ik ben geselecteerd om in Finland mijn ervaringen uit te breiden en om daar een maand stage te gaan lopen. Deze ervaring heb ik met 5 andere hele lieve studenten mogen delen en ik heb er 5 hele goede vriendinnen bij gekregen.

Deze ervaring is tot nu toe het mooist wat mij ooit is overkomen en ik zal deze herinneringen altijd meenemen. Ik ben een ervaring rijker dankzij mijn school samen met Erasmus+. 

 Ik wens je heel veel plezier met het lezen van een paar blogs die ik hier bij heb toegevoegd. Have fun! 😊

@Schiphol, Nederland | 19 april 2019 • 14°

Eindelijk is het zover…

There we go! Een maandje naar Finland voor stage op een Fins kinderdagverblijf en wat Finse cultuur snuiven. 😜✈

@Turku, Finland | 19 april 2019 • 13°

Yesss, na een lange zit, 2,5 uur in de bus, zijn we ein-de-lijk aangekomen op locatie. In de oudste stad van Finland, Turku, waar we voor een maandje zullen verblijven. We kwamen aan en we werden ontvangen door onze 2 tutors: 2 jonge meiden die ons gaan begeleiden voor een maand. Zij hebben ons naar onze Bed & Breakfast gebracht - een ontzettend chill verblijf! Nadat we onze koffers hebben afgezet, zijn we gelijk een hapje gaan eten. We gingen eten bij een Fins fastfoodrestaurant, Hesburger. Je kan het vergelijken met de McDonald’s, maar dan echt typisch Fins en iets waar je zelf je saus kan tappen en niet voor je sausje hoeft te betalen. Ook is het superchill als je telefoon leeg is, want ze hebben bij elke tafel stopcontacten en al opladers voor je telefoon klaar liggen. HELEMAAL TOP TOCH?

Onze tutors gingen gezellig met ons mee, want daarna zijn we gelijk boodschappen gaan halen bij de Lidl. In het Fins zeg je: Lidlie! De tutors zijn met ons boodschapjes gaan doen en daarna gingen we lekker terug naar ons verblijf.

Vroeg naar bed, want we hebben een flinke dag achter de rug! Tot morgen💋

@Turku, Finland | 20 april 2019 • 11°

Zo, we zijn weer even in ons huisje. Tijd voor een nieuwe blog! We hebben vanochtend al weer veel meegemaakt. We hebben lekker door de stad gelopen en rond gelopen als echte toeristjes. 📸 We zijn de foodhall ingelopen. Zo leuk! Allemaal van die kleine restaurantjes en kleine winkeltjes. (Dat chocolade winkeltje is van een Nederlandse eigenaar.) Ook zijn we langs de bekende rivier gelopen van Turku.

Er zijn hier zo veel snoepwinkeltjes en heel veel sushi restaurantjes. Dit maandje gaat helemaal goed komen en ik wil hier nog laaang niet weg🤗

P.S. How do u like my yellow outfit??? 💛💛💛

@Turku, Finland | 24 april 2019 18°

Hellllo guys, vandaag mijn eerste dagje stage gehad en wat heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad! Werd ontvangen door superlieve Finse pedagogisch medewerkers. Ik word begeleid door een superlieve en enthousiaste man. Ik zit op een groep van kinderen van 3 jaar tot en met 5 jaar. Op het begin dacht ik: hoe ga ik ooit met deze kinderen communiceren? Maar omdat ik stage loop op een internationaal kinderdag verblijf, zijn er kinderen van over de hele wereld. Kinderen die dus ook Engels spreken. Natuurlijk is het echt heel erg gebrekkig Engels want er wordt continu Fins tegen de kinderen gepraat omdat de Finnen het belangrijk vinden dat de kinderen Fins gaan praten en geen Engels. Engels leer je op de grote school zoals ze het hier zeggen! Maar hoe dan ook, doordat je elkaar niet kunt verstaan, heb je toch op een of andere manier communicatie met de kinderen. Het gaat namelijk niet om wat je tegen de kinderen zegt, maar HOE je met het kind omgaat en wat voor gevoel je uitstraalt naar het kind. De kinderen waren al snel aan mij gehecht en ik kreeg onwijs veel knuffels. Zo leuk! Wat werken zij hier anders en toch echt zo fantastisch! Ik ga natuurlijk niet ALLES hier op vertellen want het is gewoon te veel om te typen.

Ik heb een paar foto’s gemaakt. De eerste foto is de gymzaal. Daar dansen, zingen en bewegen ze altijd. Ook doen ze daar allerlei toneelstukjes en rollenspellen voor de sociale emotionele ontwikkeling van het kind. De tweede foto is een badje. De kinderen vinden het heerlijk om met water te spelen, dat stimuleert weer de sensitieve motorische ontwikkeling. De derde foto is een plekje waar de kinderen zelf hun jasjes en spulletjes klaar hebben liggen. Ze pakken alles zelf!

@Stockholm, Sweden | 27 april 2019 •

He iedereen, lekker aan het feesten voor Willie? 🧡👑🍻 Sinds gisteren zitten we al 1 hele volle week in Finland. Wat vliegt de tijd hier voorbij zeg!!! Zoals jullie weten heb ik met Merel en Fee een dagreis gemaakt door Stockholm. Wat is het een prachtige stad! Gisteravond hebben we drankjes gedaan op het cruiseschip. Je hebt disco’s en barretjes aan boord. Heel gezellig maar … omdat het zo gezellig was, hebben we uiteindelijk maar 2 uur slaap gehad. We moesten namelijk al om 05:00 aan het ontbijt omdat we om 06:10 zouden aankomen in Stockholm. Ondanks de 2 uur slaap, hebben we echt een hele dag ontzettend genoten.

We hebben bijvoorbeeld het paleis bezocht van de koning van Zweden. Echt prachtig! Natuurlijk ook even de mooie winkels bezocht en lekker genoten van de kleinste dingen. Het was een prachtige dag en ben zo blij dat ik dit gedaan heb. Jammer genoeg vliegt de tijd zo weer voorbij als je het naar je zin hebt en zitten we nu weer op de boot. Alleen maar een goede reden om snel terug te komen! We gaan nu nog even een barretje opzoeken en dan drinken we er een op onze Willie! We maken het dit keer niet te laat want we zullen om 07:00 uur weer aankomen in Turku.💋

@Turku, Finland | 1 mei 2019

HAPPY VAPPU! 

Wat is dat Vappu een TOP feest!

We hebben wat drankjes gedronken in het park met wat muziek en toen ben ik nog met Fee en Quincy een club in gegaan. Vappu is een jaarlijks feest, de dag van de arbeid. Iedereen draagt dan zo'n gek wit petje en een broek met van die emblemen. Dit was zooo’n leuke ervaring en ik zal dit nooit meer vergeten! Net even de straat weer opgegaan om te kijken wat er nu allemaal gaande is vanwege Vappu. Ook vandaag loopt iedereen in die grappige broeken en ze hebben witte petjes op. Nu lekker bedje opzoeken en muziek luisteren. Heer-lijk!

Ik ben verliefd geworden op dit prachtige land en wil hier echt voor altijd blijven. Ik ben gelukkig 

Florine won met haar inzending de derde prijs van de Erasmus+ Studenten Mobility Award 2019 in de categorie mbo! Lees hier de volledige uitslag van de wedstrijd.