De Anne Frank Stichting ontwikkelde met Erasmus+ een online toolbox tegen discriminatie

“Zoveel mogelijk jongeren met elkaar in gesprek brengen over antisemitisme, racisme en discriminatie”

Primair en voortgezet onderwijs

Antisemitisme, racisme en discriminatie zijn in Europa nog steeds aan de orde van de dag. Dit leidt tot maatschappelijke spanningen, ook onder jongeren. De online toolbox Stories that Move helpt om deze onderwerpen bespreekbaar te maken in klaslokalen door heel Europa. De Anne Frank Stichting heeft een coördinerende rol binnen dit door Erasmus+ ondersteunde project. Projectleider Karen Polak: “Zoveel mogelijk jongeren met elkaar in gesprek brengen over antisemitisme, racisme en discriminatie. Dat is ons doel.”

De toolbox Stories that Move bevat 27 inspirerende filmpjes en on- en offline opdrachten. In de filmpjes vertellen jongeren hun persoonlijke verhaal over positieve, maar ook over negatieve ervaringen, zoals uitsluiting. De toolbox vormt het startpunt voor leerlingen om kritisch na te denken over identiteit en diversiteit. Het idee is om leerlingen aan het denken te zetten. Samen met de leerkracht en hun klasgenoten praten zij over wat zij zelf tegen antisemitisme, racisme en discriminatie kunnen doen.”

Olievlek

“Het project is nog volop in ontwikkeling”, vertelt de projectleider. “Er is nu een Engelstalige site met een online learning tool. De tool is beschikbaar in zes talen. En we organiseren in heel Europa tweedaagse seminars voor docenten en andere deskundigen. Door hen te enthousiasmeren, moet er een olievlekwerking ontstaan. 

Andere gedachten

Hoewel de grote slag nog gemaakt moet worden, is Stories that Move al veel gebruikt. “Enquêtes onder leerlingen laten zien dat de techniek hier en daar nog beter kan. Maar we krijgen vooral positieve feedback. Gebruikers vinden de aanpak mooi en verfrissend. De filmpjes brengen hen op andere gedachten over identiteit en discriminatie. Ook vinden ze het verrijkend om te discussiëren met hun klasgenoten, en elkaar zo beter te leren kennen.”

Platform

Erasmus+ is een belangrijke financier voor Stories that Move, maar ook een platform om meer bekendheid te geven aan het project. Polak: “De bijeenkomsten van Erasmus+ zijn nuttig om ervaringen en resultaten te delen. Daarbij is het zenden én ontvangen. Ik waardeer de netwerkfunctie van Erasmus+ zeer.”

Tips

Heeft Polak nog tips voor andere projecten? “Dat is een lastige; ik zit er nog middenin”, antwoordt de projectleider. “Mijn advies is in ieder geval om klein te beginnen. Dat hebben wij niet gedaan, want ons project bestaat uit veel partners uit veel verschillende landen. Maar de uitrol pakken we wel gefaseerd aan. Die diversiteit binnen het project is overigens heel verrijkend. Een tweede tip: kom regelmatig bij elkaar. Wij maken hier tweemaal per jaar twee dagen voor vrij. Dat valt niet mee met allemaal drukke mensen met volle agenda’s. Toch is het heel belangrijk. Je kunt echt slagen maken als je elkaar in de ogen kijkt. Dat zou met alleen digitaal contact nooit lukken.” 

Meer weten? Neem gerust contact op.