Y Vote: de krachtige stem van Europese jongeren

Jeugd & jongerenwerk

Hoe overtuig je jongeren dat Europa hun stem wel degelijk hoort? Dat weten de organisatoren van het congres Y Vote als geen ander. Y Vote is een Europa breed project dat zoveel mogelijk jongeren tot geïnformeerde stemmers wil maken voor de EU-verkiezingen op 23 mei 2019. Het congres vond plaats in acht verschillende steden door heel Europa. Zo ook in Utrecht van 6 t/m 10 maart 2019.

Ieder Y Vote-congres focust zich op een speciaal thema. De deelnemers schrijven tijdens het congres aanbevelingen over dat thema in samenwerking met experts en politici. Carolien Lubberhuizen - een van de organisatoren van Y Vote Utrecht - licht toe: "Het concept Y Vote bestond Europa breed al, maar daar hebben wij met Y Vote Utrecht onze eigen draai aan gegeven. Het thema was human rights. De eerste dagen bestonden uit een (besloten) congres met 39 deelnemers uit 10 verschillende landen. Dit waren jongeren tussen de 18 en 24 jaar die nooit eerder hun stem voor de Europese verkiezingen uitbrachten. Anders dan andere Y Vote-congressen, sloten wij het programma af met een voor iedereen toegankelijk festival in de Winkel van Sinkel en in de Bibliotheek Utrecht. Hier kwamen ruim 500 bezoekers op af."

Van informeren naar kennis delen

Carolien: "Ons doel was om van alle 39 deelnemers multipliers te maken in vier stappen: de deelnemers informeren, motiveren ofwel betrokken laten voelen, invloed laten uitoefenen en hen de boodschap laten verspreiden. Deze logische volgorde van stappen kwam terug in het programma van Y Vote. Op de eerste dag volgden de deelnemers informatieve workshops over Europese instituties en mensenrechten en gingen ze in gesprek met experts. Dag twee begon met een workshop over jongerenparticipatie in Europa. Vervolgens schreven de deelnemers de eerste aanbevelingen. De derde dag stond in het teken van het opzetten van een campagne. Naast het schrijven van aanbevelingen onder begeleiding van een Europees Parlementariër, stond er een paneldiscussie met lokale beleidsmakers op het programma.

De laatste sessie van het congres was ter voorbereiding op het festival dat die dag erna plaatsvond. De congresdeelnemers waren namelijk onderdeel van het festivalprogramma om de boodschap te verspreiden. Ze deelden hun kennis met de festivalbezoekers via workshops, een paneldiscussie met onder andere Bram van Oijk en een soort straatactie op het festival."

Van congres naar campagne

Het project is veel groter geworden dan de organisatie van Y Vote Utrecht in eerste instantie had durven hopen. Carolien: "Er werd aan AEGEE-Utrecht, deel van het interdisciplinaire Europese studentennetwerk van AEGEE-Europe, gevraagd om een Y Vote-congres te organiseren. In december 2017 kwamen we voor het eerst bij elkaar met een aantal AEGEE-leden. De eerste maanden waren we vooral bezig met de subsidie-aanvraag bij Erasmus+ Jeugd. Dit kostte veel werk en de selectie was streng, maar de uiteindelijke subsidie was een mooie beloning.

Langzaam maar zeker kreeg het evenement vorm en uiteindelijk liep het zelfs een beetje uit de hand: Y Vote Utrecht was een veel groter congres dan de andere Y Vote-congressen in Europa en de deelnemers organiseren ook na afloop van het event nog meer activiteiten. Denk hierbij aan een EU-café in Utrecht en activiteiten in de lokale omgeving van de internationale deelnemers. Het event is uitgegroeid tot een ware campagne om de stemopkomst onder jongeren te verhogen."

Meer betrokken bij Europa

Ondanks het grote aantal congresdeelnemers is het een hechte groep geworden. Ze weten nu beter hoe ze hun steentje kunnen bijdragen aan een mooier Europa. Carolien: "Het was bijzonder om te zien dat de barrière bij deelnemers om met beleidsmakers, politici of professoren te praten al snel werd doorbroken door de mogelijkheid tot 1-op-1 gesprekken. Y Vote heeft de deelnemers niet alleen meer betrokken gemaakt bij Europa, maar hen ook een duwtje in de rug gegeven om op andere vlakken actief te zijn. Dit event was voor een aantal bijvoorbeeld de motivatie om zich in te zetten voor de lokale politiek. Daarbij hebben de deelnemers veel lol gehad, zeker tijdens het festival. We hebben Europa dichter bij elkaar gebracht. Letterlijk."

Groot én concreet durven denken

Tot slot heeft Carolien een advies voor organisaties die plannen hebben voor een soortgelijk project. "Je moet zowel concreet als groot durven te denken. Wat wil je bereiken? En hoe bereik je dat doel zo effectief mogelijk met het geld dat je ontvangt? Als je buiten de gebaande paden denkt, kan je uiteindelijk dingen neerzetten die je in eerste instantie nooit had verwacht."