'De banden met Poolse organisaties zijn hechter geworden. Dat helpt enorm om samen uitdagingen en frustraties het hoofd te bieden.'

‘Trainingsbezoek aan Polen is geweldige motivatie voor medewerkers’

Volwasseneneducatie

Gepubliceerd op: 14 december 2018

Tegenwoordig werken veel Polen in verschillende landen van de Europese Unie. Vaak gaat dat goed, soms wat minder. Stichting BARKA helpt kwetsbare, dikwijls dakloze Poolse burgers hun leven weer op de rit te krijgen. Regelmatig betekent dat een terugkeer naar het moederland. “Met dank aan Erasmus+ konden onze medewerkers op werkbezoek naar Polen. Ze kennen de werkwijze van Poolse instellingen nu beter en hebben meer begrip gekregen voor hun cliënten hier in Nederland. Het was enorm goed voor hun motivatie”, vertelt Magdalena Chwarscianek, coördinator van stichting BARKA Nederland.

Op reis om je te leren verplaatsen

“Stichting BARKA Nederland is geënt op een gelijksoortige stichting in Polen. Die stichting heeft verschillende – zelfstandige - vertakkingen in West-Europese landen. Sinds 1994 richten we ons op kwetsbare, vaak dakloze burgers uit Centraal- en Oost-Europa. Onze cliënten komen voor 65 tot 80% uit Polen. Inmiddels zijn de Barkateams in vijf Nederlandse steden actief. Belangrijke activiteiten zijn sociaal werk, onderwijs, huisvesting en re-integratie. Ons team bestaat uit professionals en ervaringsdeskundigen. Wij maken veel gebruik van de sociale ondersteuningsmodellen die zijn ontwikkeld door de Poolse stichting. Die methodes passen onze doelgroep als een handschoen”, zegt Magdalena.

"Zij kunnen zich nu beter verplaatsen in deze doelgroep, snappen hun achtergrond en motivatie.”"

Magdalena Chwarscianek

Ze vervolgt: “Eén van onze belangrijkste activiteiten is het organiseren van terugkeer van kwetsbare mensen naar hun thuisland. We moedigen hen aan om deel te nemen aan verschillende re-integratieprogramma's. Goede relaties met onze partnerinstellingen in Polen zijn voor dit werk cruciaal. Ook moeten onze medewerkers basale kennis hebben van het sociale systeem in het terugkeerland. In de afgelopen twee jaar namen 18 maatschappelijk werkers deel aan werkbezoeken naar Polen. Ze hebben veel geleerd over de houding, aanpak en manier van praten met kwetsbare personen. Zij kunnen zich nu beter verplaatsen in deze doelgroep, snappen hun achtergrond en motivatie.”

Onherkenbaar

Tijdens één van die bezoeken werden medewerkers van Team Utrecht hartelijk verwelkomd door Łukasz en Jarek. Magdalena: “Een paar maanden eerder waren deze twee mannen door Stichting BARKA begeleid bij hun terugkeer naar Polen. In Nederland waren ze ernstig verslaafd en gingen weleens met elkaar op de vuist. Na een intensieve afkickperiode zijn het nu de grootste vrienden. Die veranderingen in hun houding en uiterlijk waren zo groot dat de medewerkers van Stichting BARKA hen in het begin niet herkenden. Het was een heel ontroerend moment, waardoor zij beseften hoe belangrijk hun werk in Nederland is.”

De coördinator vertelt verder: “Bijna dagelijks gebruiken onze medewerkers nu de kennis die ze tijdens de reis hebben opgedaan. De banden met Poolse organisaties zijn hechter geworden. Dat helpt enorm om samen uitdagingen en frustraties het hoofd te bieden. De zeer positieve evaluatie van het project leidde tot het idee om soortgelijke bezoeken aan andere sociale instellingen in Polen te organiseren. Het leverde inspiratie voor het aanvragen van een nieuw project Erasmus+ in 2019. Daar zijn we ruim op tijd mee begonnen.”