Skip naar content

Leerlingen ontdekken via eTwinning over sterke en onafhankelijke vrouwen uit de geschiedenis

Docent Boukje Jonkheer aan het woord over haar eTwinning ervaring

Afbeelding van het Keizer Karel College

Strong and Independent Women from our History

Sommigen docenten wandelen de gebaande paden, anderen durven out of the box te denken. Daar is geschiedenisdocent Boukje Jonkheer van het Keizer Karel College in Amstelveen er één van. Tijdens haar geschiedenislessen met haar 2 VWO leerlingen pakte ze het heel anders aan, zónder af te stappen van haar curriculum. Ze sloot namelijk aan bij een eTwinning-project opgezet door een docent in Polen. Het project 'Strong and Independent Women in our History' paste goed in haar lessen, aangezien ze net de 19e-eeuwse uitbreiding van democratisering, de opkomst van het feminisme en de strijd om het vrouwenkiesrecht behandelde.

Primair en voortgezet onderwijs

Het buitenland in de klas 

Het begon allemaal in januari. Het Keizer Karel College was sinds begin dit jaar Unesco-school en ze hadden onderzoek gedaan naar hoe internationalisering ingebed kan worden in hun curriculum. Door de lockdown konden leerlingen niet fysiek naar het buitenland, dus was 'het buitenland in de klas halen' een logische vervolgstap. De interesse in eTwinning werd daardoor aangewakkerd en Boukje was (evenals haar collega Spaans) meteen enthousiast. Ze reageerde, samen met vier docenten van Turkse scholen en een docent van een Spaanse school, op een projectoproep van een docent uit Polen. Dat bleek een succes, het contact verliep goed en er ontstond al snel een sterke band.

Leerlingen van Keizer Karel College tijdens eTwinning project

Vrouwen met een impact

Het werd een vrij groot project waarbij in totaal ruim 70 leerlingen uit vier verschillende landen aangesloten waren, waarvan 28 uit Nederland. "Het voordeel was dat twee Turkse docenten veel ervaring hadden" vertelt Boukje. Qua opzet van de TwinSpace namen zij dus ook het voortouw en al meedoend leerde Boukje het reilen en zeilen van eTwinning. De invulling van het project stond snel vast: vrouwen worden in de geschiedenisboeken vaak onderbelicht, veel verhalen gaan immers over mannen. Daarom was de opdracht: ieder land gaat op onderzoek uit naar vrouwen die een impact hebben gehad op de geschiedenis van het land vanaf de 19e eeuw. "De leerlingen vonden het meteen super leuk, ze zijn ook heel handig en gingen meteen aan de slag". Er werden vrouwen gekozen uit de politieke wereld, maar ook uit de sport, wetenschap en de culturele sector. Iedere maand deelden de leerlingen hun inzichten via de TwinSpace waarna de andere scholen dit weer gingen bestuderen. Vervolgens presenteerden de leerlingen hun bevindingen via Zoom, zodat ook hun Engelse taal en spreekvaardigheden werden ontwikkeld.

"Het is zo leuk om te zien dat er zoveel vrouwen een prominente rol hebben gespeeld in de kunst en de wetenschap."

Boukje Jonkheer - docent Keizer Karel College
etwinning logo

Plezier & ontwikkeling

Niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten onderling leerden veel van elkaar. "Iedereen was heel aardig en respectvol". Ook als geschiedenisdocent heeft Boukje vakinhoudelijk veel geleerd: "Het is zo leuk om te zien dat er zoveel vrouwen een prominente rol hebben gespeeld in de samenleving in het verleden maar ook in het heden." Het prettige was ook dat de docenten de vrijheid hadden om de opdrachten toe te spitsen op het niveau van hun leerlingen. Omdat plezier hoog in het vaandel stond breidde het project zich steeds uit. "Er kwamen steeds meer dingen bij. Na het onderzoek tussen de sterke vrouwen per land, gingen de leerlingen de eerste vrouwen in specifieke vakgebieden onderzoeken. Denk aan: de eerste vrouwelijke TV omroepster, de eerste vrouw op de Mount Everest". Vervolgens gingen de leerlingen samenwerken in internationale groepjes ('mixed teams'). Iedere docent was verantwoordelijk voor de opzet van de opdrachten per groepje, en zo werden hele creatieve dingen bedacht. Van het gezamenlijk maken van wordclouds, e-magazines, gedichten en video's waarin de leerlingen in de huid konden kruipen van de meest belichte vrouwen.

 

"Als je met eTwinning wilt beginnen sluit dan aan bij een bestaand project."

Boukje Jonkheer - docent Keizer Karel College

Tips

Als tip aan andere docenten geeft Boukje: als je met eTwinning wilt beginnen sluit dan aan bij een bestaand project. Denk goed na over het 'hoe en waarom'. Als je de hele klas betrekt deel ze dan op in groepjes en laat het project aansluiten bij de onderwerpen in het curriculum. Maak de hele klas verantwoordelijk voor het project en koppel er een cijfer aan. Begin met eTwinning in een klas die je goed kent en werk samen met een ervaren docenten.

Boukje kijkt met veel positiviteit uit naar het nieuwe schooljaar. Ze hebben de intentie om weer samen te werken met dezelfde scholen, omdat het succes van een project valt of staat met de bereidheid van de docenten. Ook hoopt ze in de toekomst met deze schoolpartners een fysieke uitwisseling via Erasmus+ op te zetten.

Aan de slag met eTwinning!

Wil je ook starten met eTwinning? Maak direct een gratis account aan via www.etwinning.net.

Meer weten over het project 'Strong and Independent Women in our History' bekijk dan de volgende materialen: