Mobility Award 2018 winnaar mbo Manon Witjes

Middelbaar beroepsonderwijs

Gepubliceerd op: 12 maart 2019

Helemaal alleen naar het buitenland, je familie voor een lange tijd niet zien, zelf mijn kleren wassen, eten maken, dat kan ik toch helemaal niet? Maar toch ben ik dit avontuur aangegaan, en daar wil ik jullie graag alles over vertellen!

Voordat ik mijn fantastische ervaringen met jullie ga delen zal ik mij eerst even voorstellen. Ik ben Manon, 20 jaar oud en ik woon in Didam. Ik zit op het Graafschap college in Doetinchem waar ik de opleiding Travel Hospitality Management niveau 4 volg. Van april tot september heb ik 5 maanden stagegelopen op het mooie eiland Mallorca. Niet zomaar een stage, maar een ervaring die ik in mijn hele leven nooit meer zal vergeten.

Hoe het allemaal begon..
Na een interessante voorlichting van bemiddelingsbureau MallorcaWorks begonnen de twijfels toch te komen. Voordat ik met deze opleiding begon was een ding heel zeker: Ik zou nooit, maar dan ook nooit naar het buitenland gaan. Zo lang kon ik mijn vrienden en familie toch helemaal niet missen? Ook was ik gewend dat veel in huis door mijn moeder werd gedaan. Het ergste was dat ik nog niet eens wist hoe de wasmachine werkte! En dan zou ik in mijn eentje naar het buitenland moeten, dat zag ik helemaal niet zitten!

Manon Witjes foto1.jpg

Maar na verschillende presentaties op school over een stage in het buitenland begon het mij toch wel heel erg leuk te lijken. Werken op een prachtig eiland, zon, zee, strand, eigenlijk kon het niet beter. Als je echt iets wil bereiken, dan is het zeker de moeite waard om het te proberen. Met deze gedachte heb ik mij uiteindelijk toch aangemeld voor een stageplek op Mallorca. Met behulp van bemiddelingsbureau MallorcaWorks ging het eigenlijk hartstikke snel. Er waren natuurlijk veel zaken die ik nog moest regelen. Een leuk stagebedrijf vinden, de benodigde papieren aanvragen, vliegtickets boeken, en een afscheidsfeestje voor mijn familie en vrienden hoorde er natuurlijk ook bij.

Na veel zenuwen en stress maar ook met heel veel zin was het 22 april eindelijk zo ver. Mijn vlucht naar Mallorca. Het mooie eiland waar ik eerst 2 weken een taalcursus Spaans ging volgen, en daarna 4,5 maand stage ging lopen in hotel Gavimar la Mirada. Het hotel was gelegen in het plaatsje Cala D’Or. Een hotel met 350 kamers, gelegen aan het strand.

Na een leerzame taalcursus van 2 weken begon mijn echte avontuur, mijn stage in het hotel als receptionist. Ik weet nog precies hoe zenuwachtig ik was, ik had er zelfs buikpijn van. Eenmaal in het hotel aangekomen viel het gelukkig hartstikke mee. Mijn collega’s waren heel vriendelijk en betrokken mij goed in het team. Mijn 25-jarige manager zorgde ervoor dat ik mij snel op mijn plek voelde. Het was van belang dat ik in het hotel de taken ging uitvoeren die ik vanuit school had meegekregen. Verschillende werkzaamheden die ik deed waren het in- en uitchecken van gasten, telefoneren, het beantwoorden van e-mails, excursies verkopen, maar ook het afhandelen van klachten en schoonmaken hoorde er bij.

Manon Witjes foto 2.jpg

Natuurlijk was het in het begin heel spannend. Als eerst het idee dat je in een vreemd huis gaat wonen met mensen die je nog niet kent, zonder je ouders. Gelukkig kwam ik in een appartement terecht met ontzettend lieve en leuke meiden. Ook aan hen heb ik heel veel gehad tijdens mijn stage. Iedereen komt daar natuurlijk alleen aan, en iedereen heeft op welke manier dan ook toch ergens steun aan elkaar. In Cala d’Or zelf waren heel veel andere stagiaires waardoor ik ontzettend veel mensen van verschillende nationaliteiten heb leren kennen. Dit was erg leuk omdat we zo veel van elkaars cultuur leerden. Uiteindelijk waren we wel met een groep van wel meer dan 20 studenten waar we veel leuke dingen mee gingen doen. Ik had nooit van tevoren gedacht dat ik zulke goede vriendschappen aan deze stage over zou houden. Sommige van de studenten zie ik nu nog steeds. Ook met mijn Spaanse vrienden heb ik nu nog steeds contact.  Al snel kwam ik erachter dat je daar helemaal niet alleen bent, maar je juist zoveel mensen om je heen hebt. Samen hebben we ervoor gezorgd dat we een onvergetelijke tijd hebben gehad. 

Ik had nooit verwacht dat ik zoveel van mijn stage zou leren. Omdat je in het buitenland bent ben je natuurlijk elke dag bezig met de vreemde talen. Mijn hotel waar ik werkzaam was werd bezocht door gasten met verschillende nationaliteiten. Zo heb ik Nederlands, Duits, Frans, Engels en zelfs een beetje Spaans gesproken. Een stage in het buitenland is dus zeker goed om je taalkennis te verbeteren. Ook heb ik geleerd om makkelijk en snel contacten te leggen. In het begin weet je ook niet zo goed wat je tegen je collega’s moet zeggen en hoe je daar snel nieuwe vrienden kunt maken. Maar omdat je zoveel bezig bent met andere mensen gaat dat eigenlijk vanzelf. Er komen zoveel onbekende mensen langs bij de receptie waar je een praatje mee moet maken, dat het uiteindelijk allemaal vanzelf gaat. Ik kan nu ook wel zeggen dat ik wel meer dan 50 nieuwe mensen van mijn leeftijd heb leren kennen.

Na mijn stage vroegen veel mensen aan mij of de stage mij veranderd heeft. Mijn antwoord daarop was een duidelijke ja. Ik heb niet alleen veel geleerd van de receptiewerkzaamheden, maar ook mijn talen zijn verbeterd. Ik heb veel werkzaamheden gedaan die te maken hadden met mijn opleiding. Ik vond het ook erg fijn dat ik verschillende werkzaamheden al op school had geleerd. Ook heeft het mij zelf als persoon veranderd. Ik vind dat ik nu wel een stuk zelfstandiger ben geworden. Na al die maanden voor jezelf te zorgen, maakt dat je een stuk onafhankelijker van je ouders. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat als je iets graag wil, je nooit moet opgeven. In het begin was het allemaal wennen en was het niet altijd even makkelijk, maar omdat ik nooit heb opgegeven kan ik nu wel met een tevreden gevoel zeggen dat het mij is gelukt, en dat ik het zeker niet had willen missen.

Heimwee dat veel mensen in het begin even zullen krijgen, heb ik nu. Heimwee naar het eiland waar ik het zo naar mijn zin heb gehad. Naar mijn leuke collega’s, zon, zee, strand, gezelligheid en al mijn vrienden en vriendinnen die ik hier heb gemaakt.

Het advies dat ik wil geven aan iedereen: grijp deze kans! Ga echt je stage in het buitenland lopen, want het is een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Ik heb het zo naar mijn zin gehad en ik gun iedereen deze fantastische kans. Als ik nu iets mocht wensen, zou ik wensen dat ik deze stage nog eens over mocht doen. Ik ga na mijn opleiding ook zeker weer terug, dus ik hoop zoveel mogelijk nieuwe mensen daar te zien!