‘Er is zoveel winst te behalen met robotchirurgie’

Europese Vereniging voor Urologie ontwikkelt nieuwe trainingsprogramma’s

Hoger onderwijs

“We zijn Erasmus+ ontzettend dankbaar voor de financiële steun”, stelt Alex Mottrie, uroloog en coördinator robottraining Europa bij de Europese Vereniging voor Urologie (EAU). “Want dankzij dit Europese subsidieprogramma maken we een belangrijke start met het ontwikkelen, testen en valideren van trainingsprogramma’s voor robotchirurgie. Hierdoor ervaren patiënten aanzienlijk minder complicaties na een operatie en besparen we ongelofelijk veel geld.”

Alex Mottrie werkt intensief samen met Maurice Schlief, executive director bij de Europese Vereniging voor Urologie (EAU) en initiatiefnemer van het project om trainingsprogramma’s te ontwikkelen. Ze werken met een enorme bevlogenheid. Maurice Schlief: “Ik durf wel te stellen dat de huidige opleiding voor chirurgen compleet is achterhaald, ongestructureerd is en slecht gecoördineerd. Er is een enorme bureaucratie, terwijl chirurgen in opleiding vooral veel en goed moeten oefenen, met de meest moderne middelen. Er zijn veel innovaties op de markt, die we nog niet goed gebruiken. Dat moet en kan anders.”

“Dat geldt ook voor gekwalificeerde urologen, die in diverse Europese landen werkzaam zijn”, benadrukt Mottrie. “Ook zij beschikken lang niet allemaal over dezelfde kwaliteit van vaardigheden die robotchirurgie vraagt. Daarbij verschillen de vereisten per land. De Europese Commissie wil dat alle Europese burgers de vruchten plukken van veilige, effectieve en innovatieve medische hulpmiddelen zoals robotchirurgie.”

Gedegen trainingsprogramma
Mottrie ontwikkelde met een team van specialisten een gelijklopend trainingstraject en assessment. “We ontwikkelden een basiscursus robotchirurgie. Deze bestaat ​​uit een online theoretische cursus en training op een simulator. Daarnaast is er de Advanced Robotic Skills-cursus; een 5-daagse training die bestaat ​​uit een theoretische training en training op een simulator in een droog laboratorium en een nat lab. Tot slot hebben we het EAU Robotic Curriculum ontwikkeld op expertniveau. Hierbij gaat het om een modulair opgebouwd trainingsprogramma van 6 maanden in een erkend hostcentrum, waarvan er in Europa 39 zijn. De Europese Raad voor Accreditatie voor voortgezet medisch onderwijs (EACCME) accrediteert de opleidingsprogramma's. Dit omvat een -door deskundigen bepaald- gestandaardiseerd onderwijsproces met een minimum vaardigheidscriterium. Dankzij deze nieuwe trainingsaanpak brengen we de kosten per operatie aanzienlijk naar beneden.

Biljoenen besparen
Mottrie geeft een sprekend voorbeeld om dit uit te leggen. “Berekend is dat operaties in de Verenigde Staten 170 biljoen dollar per jaar kosten en heropnames nog eens 41 biljoen dollar. De helft van deze heropnames wordt veroorzaakt door complicaties. Als we door de inzet van robotchirurgie het aantal complicaties aanzienlijk kunnen verminderen, besparen we daarmee alleen al in de VS al snel zo’n 20 biljoen dollar per jaar. Bovendien ervaren patiënten veel minder last doordat complicaties uitblijven, zijn ze sneller weer op de been en aan het werk. De menselijke en economische waarde van die pluspunten hebben we nog niet eens meegenomen.”

Dankzij de subsidie van Erasmus+ is een eerste, belangrijke stap gezet naar een gevalideerde training voor chirurgen in heel Europa. “We delen nu graag onze kennis en ervaringen. Daarom organiseren we in april 2019 een internationale brainstorm voor urologie en andere disciplines, waarvoor we tal van specialisten, wetenschappers, bedrijven, verzekeraars en andere stakeholders uitnodigen. Het is naar onze overtuiging belangrijk dat we samen de professionaliteit van alle chirurgen vergroten én we het wiel niet opnieuw uitvinden. Samen kunnen we de zorg veiliger en goedkoper maken. Die uitdaging gaan we graag aan."

Meer info: https://uroweb.org/