Een bijzondere samenwerking met Kosovo

Een win-win situatie

Hoger onderwijs

Gepubliceerd op: 14 maart 2019

Uitwisseling University Mitrovice Isa Bolitini en Van Hall Larenstein - blijkt vruchtbare samenwerking.

Op nog geen twee uur vliegen, midden in Europa, ligt Kosovo. Het is niet het eerste uitwisselingsland waar je aan denkt en toch is er met University Mitrovice Isa Bolitini (UMIB) en Van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden al sinds 2016 een vruchtbaar Erasmus+-project gaande. Klaas Visscher, ‘vader’ van de samenwerking met Kosovo, startte vanuit de vrijwilligersorganisatie PUM een internationale samenwerking tussen bedrijven na het zien van de ernstige watervervuiling door de opkomende zuivelindustrie.

Al gauw werd duidelijk dat er intensievere samenwerking tussen bedrijven en universiteiten nodig was om echt iets te veranderen. Klaas: “Dit is met VHL als partner gelukt.” Oud-student Folmer Teake van der Werf is een van de studenten die vorig jaar naar Kosovo vertrok. Hij zou deze onderzoeksstage absoluut aanraden. Jannie van der Luit, senior docent internationale samenwerking en -projecten van VHL, weet dat ook docenten er veel leren.

“Er is heel veel te doen. Je kunt er echt iets betekenen; samen helpen een land op te bouwen. Het is een win-winsituatie.” VHL wil het project verbreden. In 2019 gaan Nederlandse en Kosovaarse staf, en Master-, Bachelor-, en MBO studenten samenwerken om nieuwe producten van de wei te maken, die tot nu toe geloosd werd met het afvalwater. Daarnaast heeft het Erasmus+ project geleid tot de oprichting van een joint venture tussen twee van de Nederlandse uitwisselingsstudenten, een Kosovaars zuivelbedrijf en een Nederlands zuivelbedrijf, om een traditioneel Kosovaars zuivelproduct op de Nederlandse markt te introduceren.

Er zijn plannen voor samenwerking met meer universiteiten en meer opleidingen, en zelfs voor capacity building voor een nieuwe master. In het filmpje vertellen Jannie, Klaas en Folmer Teake wat hen heeft verrast in het project.