Skip naar content

Docent Wesley: 'Een goede schoolpartner is de basis van iedere samenwerking'

MBO studenten aan het werk

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een Europese impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

'Een goede schoolpartner is de basis van iedere samenwerking'

We gaan in gesprek met Wesley Canto Garcia, docent van verschillende economische vakken bij de opleiding ‘International Business Studies’ op het Albeda College in Rotterdam. Naast zijn 7 jaar ervaring als docent, en jarenlange praktijkervaring in het bedrijfsleven, probeert hij zijn studenten ook op een andere manier te inspireren. Namelijk door het meedoen aan internationale projecten. We gaan met hem in gesprek.

Middelbaar beroepsonderwijs

Al vanaf zijn start op het Albeda College werd Wesley betrokken bij internationale projecten. Tijdens het interview valt hij meteen met de deur in huis en geeft een gouden tip weg: “Begin klein. We willen allemaal direct naar het buitenland, maar je kan al heel veel daarvoor doen”. Er zijn namelijk veel facetten van internationalisering legt hij uit. Zo is hij vier jaar geleden in aanraking gekomen met eTwinning. Als je eenmaal een goede partnerschool hebt gevonden dan moet je die vasthouden, vertelt Wesley. Dat is de basis van iedere samenwerking, of dat nu online is of fysiek.  

De activiteiten en contacten onderhouden 

Eén van zijn eerste eTwinning projecten was met het ‘IISS Marie Curie’ in Italië. Ze zaten midden in de Corona Pandemie en alle studenten zaten thuis. Toch besloot Wesley niet bij de pakken neer te zitten. De studenten kregen de opdracht om een marketingplan te ontwikkelen en deze online te pitchen aan elkaar. De Italiaanse en Nederlandse studenten gaven elkaar tips en kritiek via peer reviews. De samenwerking verliep niet altijd soepel, maar de studenten hebben wel veel geleerd. Wat is bijvoorbeeld het verschil in zakendoen in Italië in verhouding met Nederland? De studenten hebben ondanks de moeilijke tijd veel geleerd van de lessen en vonden het erg leuk om internationale contacten op te doen.  

Dat niet iedere samenwerking uitmondt tot een langdurige partnerschap weet Wesley maar al te goed. “Het is soms ook lastig om het contact te onderhouden”. Zijn Italiaanse schoolpartner wisselde namelijk van school, waardoor het eTwinning project ook ten einde liep. Wesley heeft daarom contact met verschillende onderwijzers, veel uit de Scandinavische landen, maar ook met een Oostenrijkse docent.  

Hoe ga je op zoek naar een Europese school? 

Een online project kan ook de start zijn van iets moois heeft Wesley ontdekt. Zo’n 3-4 jaar geleden plaatste hij een oproep op het forum van eTwinning. Hij zocht een schoolpartner waarmee hij zijn studenten wilde laten samenwerken rondom het thema ‘ondernemerschap’. Een generiek thema wat bij diverse opleidingen past, of het nu secondary highschool is, of een beroepsopleiding. Dat mondde uit op een samenwerking met het ‘Jensen gymnasium Norra’ in Stockholm. “Eerder dit jaar zijn mijn studenten 2 weken naar Zweden geweest”, vertelde Wesley. Want wat begon als een online kennismaking is nu een betrouwbare samenwerking waar jaarlijks wordt uitgewisseld.  

Dit is één van zijn mooiste herinneringen. Eerst stuur je een e-mail, dan investeer je online 3-4 jaar veel uren aan de samenwerken, ook in je eigen tijd. Vervolgens is hij zelf naar de school gegaan om de samenwerking verder vorm te geven. En nu zijn voor het eerst Zweedse studenten 3 dagen bij hun op school geweest, en zijn 10 Nederlandse studenten naar Zweden geweest! Hij is trots dat ze dit samen hebben opgericht en dat beide scholen de vruchten ervan plukken. Het kost tijd om een relatie op afstand op te bouwen, maar het eindresultaat is meer dan de moeite waard. De studenten hebben een ervaring die ze nooit meer vergeten.  

Samenwerken met andere scholen: een andere benadering 

Volgens Wesley is de succesformule van het vinden van een goede schoolpartner; “Het vraagt om een andere benadering”. De onderwijssystemen in landen buiten Nederland zijn natuurlijk anders. In Zweden kennen ze geen ‘vocational education’ zoals wij dat kennen. Het is onderdeel van de Highschool, dat is theoretischer en de doelgroep ook net wat anders omdat het soms privé highschools zijn. Maar, je kan nog steeds raakvlakken vinden. Denk aan economische gebeurtenissen, marketing of ondernemerschap, er is vaak wel een onderdeel of keuze deel op een school die daarover gaat. Daarnaast gaat het in de basis over de intercultural skills die je studenten ontwikkelen. Maar als hij dan toch één tip mag geven: “Het enige waar je voor moet waken zijn de leeftijden”, zijn studenten waren 18 en de studenten in Zweden waren 16 jaar. Dat is toch wel een verschil, zeker bij een fysieke uitwisseling. Na schooltijd wilden mijn studenten ook nog op pad gaan, want vriendschappen ontwikkelen zich natuurlijk ook buiten schooltijd, maar daar waar de Zweedse studenten nog net te jong voor. 

“Ik zeg altijd, dit is een unieke kans! We werken soms bij één project met negen landen; straks heb je in negen landen een adres waar je naartoe kan gaan!”

Wesley Canto Garcia

Waarom zijn internationale vaardigheden belangrijk? 

Alle studenten van Wesley gaan later werken in een omgeving waarbij ze internationaal in contact komen. Of dit nu is via taal, een internationale bijeenkomst of andere manieren. Veel studenten gaan ervan uit dat omgangsvormen die hun bekend zijn, ook gangbaar zijn in het buitenland. Maar dit is uiteraard niet het geval. Om te voorkomen dat studenten later tegen problemen aanlopen, is het een waardevolle ervaring om tijdens schoolprojecten al te leren hoe je met verschillende mensen moet omgaan. “Ik zeg altijd, dit is een unieke kans! We werken soms bij één project met negen landen; straks heb je in negen landen een adres waar je naartoe kan gaan!” We zijn allemaal burger in de EU, dan is het heel waardevol dat je ook verbinding kan leggen met elkaar. Het is belangrijk om stereotypen uit te spreken en om te bespreken waar deze stereotypen vandaan komen. Er zijn voorbeeld al veel verschillen tussen Spanje in Nederland. Ga lastige vraagstukken niet uit de weg, maar bespreek ze met de studenten. 

Daarnaast maak je als docent ook een ontwikkeling door. Wesley vertelt dat hij het geluk heeft dat hij midden in het centrum van Rotterdam lesgeeft, waardoor hij veel studenten met verschillende achtergronden in de klas heeft. Maar hij leert nog elke keer van Europese projecten. “Ik vertelde ooit aan een groep studenten dat ze in de ochtend ‘iets langer’ mochten wegblijven, maar toen kwamen de Spaanse studenten pas half 3 ’s-Middags terug.”, je leert anders communiceren en het is een grote verrijking. 

Plannen voor de toekomst 

Er staan ook nog genoeg plannen in de steigers. Eind dit jaar organiseert het Albeda College een internationaal evenement, dit is een verlengde van een Erasmus+ project. Waarschijnlijk zal voor de verslaglegging ook eTwinning ingezet worden. Internationale schoolpartners zullen hier ook voor uitgenodigd worden. Eén van de speerpunten van dit evenement zijn het uitwisselen van best practices. Het is erg prettig dat er altijd veel kartrekkers zijn en dat internationalisering ook breed wordt gedragen in de school. Er is een internationaal coördinator die beleid aan de praktijk koppelt en ervoor zorgt dat er vanuit een visie wordt gewerkt.  

Wil je net zoals Wesley internationaal samenwerken? 

  • Vind een schoolpartner en start een online samenwerking via eTwinning 
  • Kijk voor de subsidie mogelijkheden voor mbo scholen op Erasmus+