Door middel van het Drone European Platform spelen projectpartners uit Nederland, Denemarken, Spanje en Italië in op nieuwe ontwikkelingen in de precisielandbouw.

Drone European Platform biedt handvatten voor vernieuwend technisch onderwijs

Middelbaar beroepsonderwijs

Gepubliceerd op: 27 augustus 2019

Helicon Opleidingen heeft als strategisch partner in het KA202-project Drone European Platform online lesmateriaal en trainingen voor docenten op het gebied van drone-educatie ontwikkeld, in samenwerking met agrarische onderwijsinstellingen in Denemarken, Spanje en Italië. Door middel van het Drone European Platform spelen de projectpartners in op nieuwe ontwikkelingen in de precisielandbouw.

Drones (op afstand bestuurbaar luchtvaartuigen) worden steeds breder in verschillende sectoren ingezet, zoals bouw-infra, film- en televisie, precisielandbouw en waterbeheer. Karin Elferink van Helicon Opleidingen: ‘De toepassing van drones is een zeer relevante ontwikkeling voor de studie- en beroepskeuze voor leerlingen en studenten, en dus ook voor onze opleidingen.’

Het doel van het internationale project Drone European Platform (Edudrone.eu) is om de vaardigheden en kennis van docenten op het gebied van drone-educatie vergroten. Het project Erasmus+ biedt hiermee handvatten voor vernieuwend techniekonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs én hoger onderwijs.

Nederlandse partners

De locaties Boxtel en Geldermalsen van Helicon Opleidingen en het adviesbureau Tirantes zijn als strategisch partner bij het project Erasmus+ betrokken, met ZLTO en HAS Hogeschool als sparringpartners. Samen met alle partners uit Denemarken, Italië, Spanje en Nederland zijn lesprogramma’s en trainingen op het gebied van drone-educatie ontwikkeld: docenten leren door middel van een door Edudrone ontwikkelde online cursus hoe zij zelf een drone kunnen bouwen, met welke veiligheidsvoorschriften zij rekening dienen houden en om hun kennis verder te delen met andere docenten.

Op 29 en 30 oktober 2017 vond de eerste partnerbijeenkomst in Spanje (Madrid) plaats, waarbij de projecttaken werden verdeeld onder de samenwerkingspartners en eerste opzet van de online cursus voor docenten werd geschetst. In september 2018 vond vervolgens een vijfdaagse training ‘How to Build a Drone – Do It Yourself’ plaats in Spanje (Valencia), gevolgd door partnerbijeenkomsten  in Nederland (’s-Hertogenbosch/Boxtel) en Denemarken (Århus) in  februari en juni 2019. René Hoezen van Helicon Opleidingen vertelt: “In Spanje hebben we zelf een drone gebouwd in korte tijd en veel geleerd, je bent zo al echt voorbereid op de toekomst”.

"De toepassing van drones is een zeer relevante ontwikkeling voor de studie- en beroepskeuze voor leerlingen en studenten."

Karin Elferink, Helicon Opleidingen

Multiplier Event in Den Bosch

Op 24 juni organiseerde Helicon Opleidingen samen met Tirantes in Den Bosch een Multiplier Event voor partners in de regio Noord-Brabant, om hun ervaringen als internationaal samenwerkingspartner in een KA202-project en hun inzichten op het gebied van drone-educatie delen. Bij deze bijeenkomst waren Nederlandse docenten uit verschillende onderwijssectoren aanwezig, evenals professionals van de gemeente Den Bosch en uit het Brabantse bedrijfsleven. Tijdens het evenement werden handvatten aangereikt voor verdere stappen in vernieuwend technisch onderwijs: drone- en gamificatie-expert Sem van Geffen van het Koning Willem I College uit Den Bosch gaf een keynote over drone-educatie en er waren meerdere workshops, waarbij ook daadwerkelijk zelf ‘gevlogen’ werd met drones.

Eind augustus 2019 is het project afgerond. Het online cursusmateriaal is gratis te raadplegen via de website Edudrone.eu.

Geraadpleegde bronnen: GrowCampus