Veelgestelde vragen (FAQ)

Wij hebben de vragen die wij binnen hebben gekregen over de gevolgen van het coronavirus op een rij gezet. Ga naar de Corona FAQ op deze website en selecteer de actielijn die voor jou van toepassing is voor het antwoord op de meestgestelde vragen.

Lees alles over de mogelijkheden binnen Erasmus+ onder het kopje Subsidiemogelijkheden. Laat je inspireren door onze inspiratieverhalen. Twijfel je nog steeds of jouw project aan de voorwaarden voldoet? Neem dan contact op met één van de Nationaal Agentschappen.

Je vindt daar meer informatie over door te klikken op de link ESC-informatie.  

Organisaties en instellingen mogen onbeperkt gebruikmaken van deze subsidies. Wel raadt het Nationaal Agentschap organisaties aan om hun keuzes hieromtrent op papier te verantwoorden.

Het volgen van een taalcursus alleen is niet voldoende om in aanmerking te komen voor een subsidie van Erasmus+. De mobiliteit moet namelijk ook praktijkleren (work-based learning) bevatten. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een buitenlandervaring, kijk op GO Europe (Eurodesk Nederland).

Leuk! Ook voor jou biedt GO Europe een schat aan informatie. Voor als je wilt werken in het buitenland, daar vakantie- of vrijwilligerswerk wilt doen. Maar ook als je zoekt naar een studie- of jongerenuitwisseling in het buitenland, als je daar stage wilt lopen of een taalcursus wilt volgen.


Op www.go-europe.nl vind je voorbeeldorganisaties die je daarbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld met de subsidieaanvraag van Erasmus+.
 

Ja, dit is mogelijk. Maar let op onderstaand verschil! 

  • Voor Onderwijs & Training mag eenzelfde partnerschap per deadline slechts één aanvraag indienen bij één Nationaal Agentschap. ‘Per deadline’ betekent hier één keer per jaar. 
  • Voor Erasmus+ Jeugd betekent één aanvraag per deadline drie aanvragen per jaar.

Houd je ook echt aan deze regel. Want wanneer blijkt dat éénzelfde aanvraag meerdere malen is ingediend bij het Nationaal Agentschap (bijvoorbeeld bij Nuffic én CINOP) of bij Nationale Agentschappen in verschillende landen (bijvoorbeeld het NA in Nederland én het NA in Duitsland), worden alle aanvragen van dit strategisch partnerschap direct afgewezen.
 

Een afgestudeerde kan tot een jaar na de afstudeerdatum gebruikmaken van subsidie in Erasmus+. Dit verloopt via de projectaanvraag van de school/instelling. Daarnaast mag je na afloop van je Erasmus+ studiebeurs totdat je 30 jaar bent ook deelnemen aan Europees Vrijwilligerswerk en/of een jongerenuitwisseling.

Studenten mogen tijdens hun bachelor 12 maanden op uitwisseling. Als ze meerdere bachelors doen, blijft het totaal 12 maanden per cyclus. Als de betreffende student de 12 maanden niet tijdens de eerste bachelor opmaakt, kan hij of zij het restant bij de tweede bachelor gebruiken.

Die verschillen per subsidiemogelijkheid. In de Programme guide Erasmus+ vind je aan welke voorwaarden je aanvraag moet voldoen. Deze voorwaarden worden elk jaar vernieuwd en/of aangevuld. Controleer daarom altijd goed dat je de laatste versie hebt van de Programme guide. In de Guide for Experts vind je de criteria aanvragen worden beoordeeld (zie ook volgende vraag). 

Beide gidsen vind je terug in de Bibliotheek.
 

De subsidieaanvraag wordt beoordeeld door twee experts. Afhankelijk van de hoogte van het subsidiebedrag dat je aanvraagt, zijn dit twee externe experts of is dat één externe expert en één expert van het Nationaal Agentschap. De experts zijn geselecteerd en getraind door het Nationaal Agentschap Erasmus+. Experts maken gebruik van Europese documenten, handboeken en beoordelingstools. 

De Guide for experts is te vinden in de Bibliotheek.

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met partnerorganisaties in het buitenland. Je kunt zoeken op een aantal Europese websites. Ook kun je internationale bijeenkomsten en trainingen bezoeken. Of gebruikmaken van je netwerk. 

•    De Europese websites
- Europese database Otlas
- Europese database met EVS-organisaties
- Facebookgroep Youth Exchanges for European;
- LinkedIn-groep Youth Exchanges – Program Youth in Action.

•    Internationale bijeenkomsten en trainingen
Zoek een relevante internationale bijeenkomst in onze agenda of op de website van SALTO-YOUTH. Regelmatig worden internationale contact making-bijeenkomsten georganiseerd, gericht op het vinden van projectpartners binnen Erasmus+.

•    Gebruikmaken van je netwerk
Maak gebruik van internationale contacten binnen je organisatie, binnen de gemeente waarin je werkt (bijvoorbeeld via partnersteden) of van bekenden.

•    Trainingen
Partners kun je ook ontmoeten bij de internationale trainingen van Erasmus+. Bekijk daarvoor de agenda.
 

Ben je het niet eens met een beslissing over jouw subsidieaanvraag bij het Nationaal Agentschap Erasmus+? Dan kun je daar bezwaar tegen maken. Klik hier om te lezen hoe de bezwaarprocedure werkt bij het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training, en klik hier om te lezen hoe de bezwaarprocedure werkt bij het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd.

De Europese Commissie accepteert elektronische handtekeningen wanneer dit in overeenstemming is met de nationale wetgeving. Volgens de Nederlandse wet (n.a.v. Richtlijn nr. 1993/93/EG) is het in principe toegestaan om documenten digitaal te ondertekenen. De Nederlandse Wet elektronische handtekeningen is sinds 21-05-2003 van kracht en in artikel 3:15a van het Burgerlijk Wetboek staat vermeld dat: een elektronische handtekening dezelfde rechtsgevolgen heeft als een handgeschreven handtekening, indien de methode die daarbij is gebruikt voor authenticatie, voldoende betrouwbaar is.

Het is dan ook van belang om ervoor te zorgen dat een handtekening via een erkend authentificatiesysteem verloopt.

Het gebruik van een afbeelding van de handtekening volstaat echter niet, omdat hierdoor niet kan worden nagegaan of een handtekening authentiek is.