WelComm 2 Explore Europe helpt kinderen van migranten spelenderwijs een nieuwe taal te leren

Primair en voortgezet onderwijs

Gepubliceerd op: 8 november 2019

Hoe creëer je moderne verhalen gebaseerd op de legende van de rivieren Olt en Mures in Roemenië? In welke plaats vind je de bekendste molen van Nederland? Hoe bak je Bulgaarse Dobrudjanka-broodjes? Wat is de legende van het standbeeldje Manneken Pis? 

Het KA201-project Erasmus+ 'WelComm 2 Explore Europe: Integrated language and cultural learning at early age’ ontwikkelt didactisch materiaal voor migrantenkinderen in de leeftijd tussen zes en twaalf jaar, om hen spelenderwijs te helpen de taal beter te leren en meer kennis op te doen over de geschiedenis, natuur, tradities, cultuur en de bevolking van hun nieuwe thuisland.

Partners uit zes Europese landen (België, Bulgarije, Nederland, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) werken momenteel samen aan het ontwikkelen en testen van een aantal producten, zoals een bordspel met vragen en antwoorden over vijf thema’s. 

Foto: Tijdens het project worden stripverhalen gecreëerd, gebaseerd op volksverhalen en legendes.

Daarnaast worden stripverhalen ontwikkeld, geschreven door kinderen en gebaseerd op populaire volksverhalen en legendes. Ook worden educatieve films gemaakt, waarin kinderen de hoofdrol spelen.

Foto: Kinderdijk speelt een rol in een van de films van het project WelComm 2 Explore Europe.

In september 2020 zal in Nederland een Multiplier Evenement gehouden waar alle resultaten gepresenteerd zullen worden aan leraren, vrijwilligers, vertegenwoordigers van organisaties die met migranten werken, ouders en verzorgers van migranten en tweetalige kinderen en alle andere geïnteresseerden die het materiaal in de praktijk goed kunnen gebruiken.