Skip naar content

Tot ziens in 2021!

Lem van Eupen (directeur Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training) en Jojanneke de Waal (hoofd Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd) blikken terug op een bewogen jaar. Ook kijken zij hoopvol en met vertrouwen uit naar het nieuwe programma Erasmus+ 2021-2027.

Alle onderwijssectoren Jeugd & jongerenwerk

Afgelopen jaar stond voor iedereen in het teken van de coronacrisis. De uitbraak van het virus heeft dan ook een enorme impact op de samenleving. In Nederland, binnen Europa en wereldwijd. Het is ook bepalend geweest voor activiteiten binnen het Europese subsidieprogramma Erasmus+, die veelal uitgesteld werden of noodgedwongen online moesten plaatsvinden. Hoewel virtueel samenwerken niet hetzelfde is als reizen en elkaar face-to-face ontmoeten, is het mooi om te zien hoe flexibel, creatief en doortastend iedereen hiermee is omgegaan. De digitalisering heeft een vlucht genomen en het is heel waardevol dat partners en jongeren op deze manier toch in contact kunnen blijven.

Wat 2021 ons gaat brengen, is op het moment nog onduidelijk. Uiteraard hopen we van harte dat er meer mogelijk gaat zijn als het gaat om reizen en elkaar ontmoeten, maar waarschijnlijk moeten we voorlopig nog flink inzetten op digitaal contact. Gelukkig is daar nu een sterke basis voor gelegd, en is digitalisering een tijd geleden al benoemd tot een van de prioriteiten in het programma Erasmus+ 2021-2027, naast inclusie en Green Erasmus+ (duurzaamheid, milieu en klimaat). Daarnaast blijft de impact van het programma Erasmus+ een van onze belangrijkste speerpunten.

We hopen ook in het nieuwe jaar iedereen te inspireren om de komende jaren aan de slag te gaan met (uitwisselings-)projecten en partnerschappen in binnen- en buitenland. Europese ervaringen zijn heel erg waardevol, zoals blijkt uit de vele inspiratieverhalen op onze website. Je kunt niet zonder. We kijken hoopvol en met vertrouwen naar de toekomst en zien uit naar de vele mooie, vernieuwende projecten die ongetwijfeld gaan komen.