Skip naar content

Programmagids

In de Erasmus+ Programmagids van de Europese Commissie staan alle subsidiemogelijkheden en voorwaarden uitgebreid omschreven.

Tips en trucs voor je aanvraag binnen Erasmus+ Jeugd Ronde 2-2020

De tweede deadline van het jaar komt eraan. Daarom delen we graag onze beste tips & trucs, wat betreft dingen om te dubbelchecken, en specifiek over het budget. Inhoudelijke feedback verschilt natuurlijk per project.

Jeugd & jongerenwerk

Een mededeling vooraf: er is nog weinig budget beschikbaar voor projecten met Partnerlanden binnen Key Action 1-Mobiliteit. Dit zijn over het algemeen landen die grenzen aan Europa, die slechts deels aan Erasmus+ deelnemen. Denk aan Georgië, Servië, Israël en Marokko. Een overzicht van alle landen die als Partnerland beschouwd worden vind je hier.

Algemene tips

  • Gebruik geen Internet Explorer voor het openen van de aanvraagformulieren;
    Velden met een rood balkje ervoor zijn verplichte velden;
  • Alleen wanneer je het formulier stapsgewijs invult (dus begint bij context en vanuit daar naar beneden werkt) worden de formules goed doorgerekend in het formulier;
  • Zet de startdatum van het project niet automatisch op de eerst mogelijke datum (bijvoorbeeld 1 januari), maar vul de datum in dat je daadwerkelijk met de eerste voorbereidingen aan de slag gaat. Dit vergemakkelijkt het administratieve proces.
    Gebruik de Partner Mandate van 2019! Gebruik dus geen Partner Mandates van eerdere projecten;
  • Je moet alle velden bij Partners volledig invullen wil het budget (wat je een paar secties verder in het formulier vindt) doorrekenen;
  • Sommige onderdelen hebben sub-tabs, die vaak worden vergeten. Deze moeten echter ook in worden gevuld! 
  • Het budget van aanvragen binnen Key Action 3 mag niet meer dan € 50.000,- zijn;
  • Dien je aanvraag op tijd in. Te laat ingediende aanvragen kunnen niet worden beoordeeld, dat staat duidelijk beschreven: "Applications for Erasmus+ have a set deadline, visible on the home screen and in the header of the form. If you miss the official application deadline, you will not be able to apply." Bij technische problemen kan er mogelijk een uitzondering worden gemaakt, neem dan zsm contact met ons op! Zie voor meer informatie dit bericht.

Tips wat betreft het budget

Algemeen

  • Voor het berekenen van de organisatorische ondersteuning zijn reisdagen alleen subsidiabel als deelnemers meer dan 99 km moeten reizen naar de activiteit. Iedereen die tussen 0-99 km reist, heeft geen recht op subsidie voor die reisdagen;
  • Wanneer gekozen wordt voor duurzaam alternatief vervoer is het mogelijk om een deel van de extra reiskosten te declareren. Klik hier voor meer informatie.


Key Action 1 

  • Wanneer je een aanvraag indient voor een jongerenuitwisseling adviseren wij om een voorbereidend bezoek op te nemen. Dit draagt goed bij aan de kwaliteit van de jongerenuitwisseling. Een voorbereidend bezoek duurt maximaal twee dagen, exclusief twee reisdagen. De kosten voor de accommodatie (maximaal 3 nachten) en maaltijden (maximaal 4 dagen) worden aangevraagd onder 'exceptional costs' en de reiskosten onder 'travel'. Aan het bezoek mogen maximaal twee deelnemers per groep deelnemen, waarvan één van de deelnemers een jongere is die meedoet aan de jongerenuitwisseling.


Key Action 2

  • Wij raden aan om een planning met alle activiteiten binnen het project als bijlage bij de aanvraag toe te voegen. Hetzelfde geldt voor een programma voor een blended mobility en/of een short term joint staff training event, mocht dat onderdeel uitmaken van jullie projectvoorstel. Wij krijgen dan een vollediger beeld van jullie project en kunnen de aanvraag beter beoordelen.


Informele groep

In de Programmagids vind je informatie over welke organisaties subsidie aan kunnen vragen bij Erasmus+. Naast organisaties kan echter ook een groep jongeren samen een aanvraag indienen; deze zogenaamde informele groepen kunnen een project indienen binnen Key Action 1 en Key Action 2.

  • Let erop dat deze groep uit minimaal 4 jongeren woonachtig in Nederland bestaat, in de leeftijd van 13 tot 30 jaar;
  • Upload van elk van deze personen een geldig identiteitsbewijs in de portal. Deze zal enkel worden gebruikt om vast te stellen dat de niet-formele groep ontvankelijk is.

Let op: de Programmagids is in alle gevallen leidend, dus bekijk deze goed.