Terugblik| TCA Inclusion and Employability

Middelbaar beroepsonderwijs

Gepubliceerd op: 22 februari 2019

How comprehensive internationalisation can be a pathway for inclusion

Onderwijsprofessionals Kurt van Katwijk (Nova College), Marjan Emck (Summa College), Arno den Otter (STC-Group) en adviseur Erasmus+ Frans van Hoek namen 18 t/m 20 februari 2019 deel aan een Transnational Co-operation Activity in Madrid met ‘Inclusion and Employability’ als centrale thema’s. Een actueel onderwerp  en speerpunt, zowel op nationaal als Europees niveau, waar ook beleidsmakers mee aan de slag moeten.

IMG-20190221-WA0005.jpg


De Spaanse organisatie had een ambitieus programma samengesteld, waarin naast inhoud veel ruimte was om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De fundering van het seminar liep parallel met dat waar veel onderwijsprofessionals focus aanbrengen: de relatie. Sprekers en activiteiten waren hier op diverse manieren mee verweven. Voor alle projecten Erasmus+ geldt dat een degelijk internationaal netwerk (relatie) gecombineerd met een goed verhaal (inhoud) twee belangrijke factoren zijn om tot relevante projecten te komen. Het programma nodigde uit om beide factoren te verbinden aan actie.

De diversiteit onder de deelnemers was groot: o.a. organisaties gespecialiseerd in scholing en toeleiding naar werk van jongeren met het syndroom van down, onderwijsinstellingen met diverse specialisaties en vertegenwoordigers van sociale projecten voor drop-outs en vluchtelingen. Hierdoor ontstond meerwaarde, omdat er vanuit verschillende perspectieven naar ‘Inclusion en Employability’ werd gekeken.

Tijdens de conferentie waren verschillende presentaties over Spaanse initiatieven op het gebied van onderwijs en inclusie. De bijeenkomsten werden georganiseerd in de ruimtes van verschillende scholen, interessant om zo te zien en te ervaren hoe er gewerkt wordt.  Naast alle inhoudelijke bijeenkomsten over inclusie was er ook ruimte om een stukje Spaanse cultuur te ervaren: bezoeken aan de Reina Sofia (Picasso’s Guernica), een rondwandeling met studenten door de stad en een prachtige dansvoorstelling.

IMG-20190221-WA0004.jpg

Richting de afronding van het seminar werden rondom diverse thema’s ideeën voor projecten naar voren gebracht. Deelnemers uit de diverse landen hebben samenwerking gezocht rondom thema’s om in de toekomst tot projecten te komen. Denk aan thema’s als uitval van jongeren (VSV) binnen mbo instellingen en het ontwikkelen van mogelijkheden voor kans op werk voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hopelijk lukt het ons allen om de bevlogenheid en inspiratie die is ontstaan tijdens het seminar om te zetten in concrete projecten.


20190218_090530.jpg

Voor wie meer wil weten over voorbeelden van de Spaanse aanpak t.a.v. inclusie:


Concluderend. Mix de passie van Spaanse Flamenco met het Rotterdams geïnspireerde gezegde ‘Niet lullen maar poetsen’ en combineer dit met inhoud en warme relaties, en er zullen mooie projecten ontstaan die bijdragen aan een inclusiever Europa! De eerste stappen zijn gezet.

Arno, Kurt en Marjan