Terugblik: EuroPeers Network Meeting in Utrecht

Jeugd & jongerenwerk

Gepubliceerd op: 16 oktober 2019

Afgelopen week kwamen ruim 70 jongeren en medewerkers van Nationale Agentschappen uit heel Europa, samen met enkele medewerkers van de Europese Commissie en het gloednieuwe Solidarity Corps Netwerk, bij elkaar in Utrecht. Tijd om terug te blikken!

EuroPeers zijn jongeren met een internationale ervaring binnen Erasmus+ Jeugd, die bijvoorbeeld deel hebben genomen aan een jongerenuitwisseling of Europees Vrijwilligerswerk hebben gedaan, en terug in eigen land betrokken willen blijven bij het programma. Met hun eigen ervaring(en) op zak zijn ze de peers van het programma, die leeftijdsgenoten vertellen over hun ervaring en helpen met eventuele vragen. Bovendien helpen ze mee aan de zichtbaarheid van de Europese programma's, o.a. door erover te vertellen op scholen en beurzen, maar ook door het organiseren van bijvoorbeeld straatacties, allemaal op eigen initiatief.

Internationaal Netwerk

In 2005 startte het Duitse Nationaal Agentschap met EuroPeers. Bijna vijftien jaar later bestaat het netwerk uit twaalf landen: België (Vlaanderen), Bulgarije, Duitsland, Estland, Finland, Letland, Nederland, Noorwegen, Polen, Slovenië, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn Duitstalig België, Frankrijk, Italië en Oostenrijk momenteel bezig met het opzetten van EuroPeers.

De jaarlijkse Network Meeting is - voor zowel de nationale coördinatoren als de jongeren - een manier om ervaringen uit te wisselen, samen (van elkaar) te leren en elkaar te inspireren. De meeting in Utrecht, van 9 tot 13 oktober, was de vijfde internationale Network Meeting. Zo waren er verschillende workshops (projectmanagement, presenteren, theater), dachten ze zelf na over een workshop om te geven op EYE2020 - het European Youth Event in Straatsburg en werden er twee nieuwe internationale projecten gelanceerd:

  • EuroMail: tijdens de Open Space kwamen enkele EuroPeers op het idee om Europa meer met elkaar te verbinden aan de hand van een postproject. Geef je op en stuur een kaartje aan een andere EuroPeers of EuSN'ers;
     
  • EuroCache: Duitse en Nederlandse EuroPeers zijn al een tijdje bezig met het maken van hun eigen Geocache, een soort schatkist die overal ter wereld verstopt én gevonden kan worden. Op vrijdagochtend gingen ze met z'n allen aan de slag, met als resultaat acht EuroCaches - EuroPeers-caches - die vanaf nu op verschillende plekken in Europa (waaronder in Utrecht!) te vinden gaan zijn. Meer weten over Geocaching? Klik hier.

Meer weten?

Wil je zelf EuroPeer worden of heb je een andere vraag? Neem contact op met Marlou Saris (m.saris@nji.nl) of Hanske Mulder (h.mulder@nji.nl).