Storytelling & Storyweaving part 1: verhalen sprokkelen in Antwerpen

Jeugd & jongerenwerk

Na het succes van vorig jaar is hij terug: de training Storytelling & Storyweaving voor jongeren en de eerste internationale bijeenkomst zit er al weer op! Benieuwd hoe het was?

Wie kan de succesverhalen van jongeren in het buitenland beter vertellen dan deze jongeren zelf? Dat dachten we toen we vorig jaar de handen ineen sloegen met het Vlaamse agentschap Erasmus+ Jeugd, voor een training Storytelling & Storyweaving.

In 2019 is de training - in iets of wat aangepaste versie - terug en op vrijdag 10 mei ging de tweede editie van start.

Storyweaving 2.0

Wederom kwamen Nederlandse én Vlaamse bij elkaar in Antwerpen, allemaal met een eigen buitenlandervaring. Onder leiding van trainers Chené Swart en Griet Bouwen gingen ze aan de slag met storyweaving: het sprokkelen van verhalen. En dus veel luisteren, op een waardige manier. Dat wil zeggen: met dezelfde woorden, dezelfde aandacht en dezelfde gevoelens als de originele verteller.

“Door de waardigheid in je hoofd te houden geef je ruimte, doe je een stapje terug en laat je stiltes vallen. En dan word je verrast."

Hoewel het voor sommigen even wennen was om te luisteren zonder te oordelen of juist om echt de tijd te krijgen om te kúnnen vertellen, pikten de deelnemers de methode snel op. Het resultaat? Op zondagochtend werden vijftien bijzondere verhalen op een even bijzondere manier gedeeld. Toneelstukken, etsen van houtskool, gedichten...

En nu?

Nu is het aftellen tot de tweede bijeenkomst in Den Haag eind oktober, waar aan de slag zal worden gegaan met het daadwerkelijk uitwerken en verspreiden van de verhalen. Tegen die tijd volgt er zeker meer, want dat de jongeren er iets moois van gaan maken staat vast!

- - -

Ben of ken jij een jongere die ook een buitenlandervaring heeft via Erasmus+ Jeugd of het European Solidarity Corps en het leuk zou vinden mee te doen aan een soortgelijke training? Neem contact op met Marlou via m.saris@nji.nl