Diverse projecten Erasmus+ dragen bij aan de aanpak van laaggeletterdheid in Europa.

Naar een structurele aanpak van laaggeletterdheid

Volwasseneneducatie

Gepubliceerd op: 5 september 2019

Op 8 september is het Wereld Alfabetiseringsdag. Rondom deze dag organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering, van 9 t/m 15 september. Welke projecten Erasmus+ dragen bij aan een structurele aanpak van laaggeletterdheid in Europa? 

Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem in heel Europa - mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Diverse projecten Erasmus+ dragen bij aan de aanpak van laaggeletterdheid in Europa.

VIME 

Om mee te doen in de samenleving, moeten migranten taalvaardig zijn. Zij krijgen hierbij veel steun van taalvrijwilligers. Het project VIME (Working with volunteers in migrant language education: roles and competentions) is een initiatief van het Instituut voor Taalonderzoek en Taalontwikkeling Amsterdam (ITTA), ROC West-Brabant en Stichting Het Begint met Taal. Deze Nederlandse organisaties werken samen met partners in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Slovenië, en richten zich op het ontwikkelen van trainingen om onderwijsvaardigheden van taalvrijwilligers te versterken. 

Extending the literacy houses approach

Taal voor het Leven West-Brabant maakte met ondersteuning van Erasmus+ drie studiereizen in 2017, onder de noemer Extending the literacy houses approach. Taal voor het Leven West-Brabant loopt in Nederland voorop wat de Taalhuizen en Taalpunten betreft. “Vandaar dat we graag in het buitenland wilden kijken hoe zij omgaan met laaggeletterdheid”, vertelt beleidsmedewerker Lianne Knobel van Stichting Nieuwe Veste in Breda. “We wilden leren van hun best practices én van de moeilijkheden waar zij tegenaan lopen.”

Volunteers in language learning for refugees

Het Vlaamse Centrum Voor Volwassenenonderwijs VOLT is partner in het Erasmus+ KA2-project ‘Volunteers in Language Learning’. Samen met vier buitenlandse partners ontwikkelde het CVO VOLT instrumenten om zelf aan de slag te gaan met taalvrijwilligers. Lees het interview met Dorinda Dekeyzer (CVO VOLT) op de website van EPALE.

Week van de Alfabetisering 

Met de Week van de Alfabetisering (van 9 t/m 15 september 2019) zet Stichting Lezen & Schrijven zich samen met zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties in voor een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen - zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. 

Kom ook in actie tijdens de Week van de Alfabetisering van 9 t/m 15 september! Dit kan bijvoorbeeld door een activiteit te organiseren, aan de slag te gaan als taalvrijwilliger of je aan te melden voor een cursus. Lees hier meer over op de website van de Week van de Alfabetisering.