Skip naar content

Kick-off VITALity for the Future

docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

Kick-off innovatieproject VITALity for the Future

Veel toegekende projecten van de Call 2020 hebben een online kick-off georganiseerd, waaronder VITALity for the Future!

Middelbaar beroepsonderwijs

Woensdagochtend 28 januari vond de officiële kick-off plaats van het Erasmus+ innovatieproject VITALity for the Future, waarvan ROC Midden Nederland Vitaliteitscampus initiatiefnemer en projectcoördinator is.

Dit project wil de doelstellingen van positieve gezondheid en vitaal leven omzetten in onderwijsprogramma’s voor studenten en werkenden in het vitaliteitsgebied; positieve gezondheid onderdeel laten uitmaken van burgerschapsonderwijs voor alle mbo-studenten; en een trainingsprogramma voor docenten ontwikkelen.

Het partnerschap bestaat uit 8 hoofdpartners uit 5 landen (Oostenrijk, Finland, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Roemenië) met in ieder land nog geassocieerde partners. In de regio van ROC Midden Nederland zijn dit de gemeente Utrecht en de maatschappelijke organisaties Reinaerde en Careyn.

Vitaliteit essentieel voor de toekomst

Tijdens de online kick-offbijeenkomst bleek dat vitaliteit en positieve gezondheid een onderwerp is dat in heel Europa als essentieel voor de toekomst wordt gezien. Met 72 deelnemers uit meer dan 8 landen en ook vele partijen in Nederland was de opkomst boven verwachting hoog en de discussie van hoge kwaliteit.

Kernbegrippen rond positieve gezondheid die door alle deelnemers werden gedragen zijn:

  • actieve levenshouding/actief leren
  • verbinding
  • schoonheid
  • sociaal
  • waardering
  • “nudging”: de meeste mensen hebben maar een klein zetje nodig om de juiste stappen te gaan zetten

Aan de slag!

De internationale samenwerkingspartners gaan de komende maanden aan de slag om de eerste producten te ontwikkelen. In het najaar van 2021 zijn een tweede onlinebijeenkomst worden georganiseerd. De projectwebsite www.vitalityforthefuture.eu volgt binnenkort online, voor meer informatie over de voortgang van het project. 

Het project VITALity for the Future loopt tot 31 december 2022.