Skip naar content

Internationaal samenwerken, óók vanuit huis!

Door de coronamaatregelen zijn veel projectactiviteiten geannuleerd of voorlopig uitgesteld. Hoe werk je vanuit huis toch succesvol internationaal samen? Deelnemers aan projecten Erasmus+ delen mooie voorbeelden uit de (thuiswerk)praktijk!

Alle onderwijssectoren

1. Organiseer een succesvol online evenement 

Door de coronacrisis kon de afsluitende conferentie van het Europese project Learn STEM eind maart in Roermond niet doorgaan. De projectpartners uit Nederland (Open Universiteit en Agora/Niekée Roermond), Litouwen, Italië, Duitsland en Portugal wisten binnen een maand een zeer succesvol online evenement te organiseren – met meer dan 700 deelnemers uit vijf continenten!

2. Vorm een internationale discussiegroep met je partners

Stanley Willemsen, senior docent Mechatronica bij het Graafschap College in Doetinchem:

"In plaats van onze geplande bijeenkomst in Spanje hebben we de wensen die al leefden bij de projectpartners online beetgepakt. Een wens die voortkwam uit evaluaties van eerdere meetings was meer discussie tussen partners over onderwerpen binnen ons onderwijs, zoals waterstofauto's en autonoom rijden. Daarom is er een Team met externe toegang aangemaakt, waar de partners met elkaar in discussie kunnen gaan over verschillende onderwerpen. Bij de eerste sessie waren maar liefst achttien personen uit vijf landen aanwezig!"

Willemsen vult aan: "eTwinning en Microsoft Teams staat door de coronacrisis goed op de kaart. Dit is ook een mooie methode om alle internationale projecten aan te vullen met extra meetings. Al onze partners zijn erg enthousiast over de online bijeenkomsten. We gaan dit dus vaker toepassen in ons Erasmus+ Strategisch Partnerschap ‘Automotive on a Y-Junction’."

3. Laat je leerlingen online in gesprek gaan met bekende Europeanen

Het KA229-project Traces of Otherness bevordert Europees burgerschap onder middelbare scholieren - óók vanuit huis. Ter vervanging van afgelaste projectbijeenkomsten organiseren docenten uit Duitsland, Litouwen, Noord-Macedonië en Nederland (het Insula College in Dordrecht) online gesprekken met Europese 'celebrities'. 

Lees het nieuwsbericht over Traces of Otherness.

4. Rond je project online af met je internationale partners

Dylan Adelaar, Stichting Kenniscentrum Pro Work in Burgh-Haamstede: "Alhoewel het een bizarre tijd is met COVID-19, gaan onze projecten van Erasmus+ gewoon door. Ondanks dat onze reizen gecanceld zijn, stopt dit ons niet om gewoon door te gaan met vergaderen. Vandaag hebben wij als leadpartner een online meeting gehad met betrekking tot het Erasmus+ project RED (Reinforce European Digital, literacy and numeracy skills)."

Lees het inspiratieverhaal over RED.

RED.jpg

"RED heeft als doel om de digitale, geletterde en numerieke vaardigheden van (jonge) volwassenen met een afstand tot de samenleving en/of werkgelegenheid te vergroten, via een RED-platform van interactieve video's, testen en educatief materiaal. Wij hebben met onze partners gediscussieerd over de status van het project, om de laatste puntjes op de i te kunnen gaan zetten en het project af te gaan ronden."

5. Deel tips over thuisonderwijs met je buitenlandse collega's

Petra Janssen, Kindcentrum Aelse in Elsloo: "Het leuke van de projecten Erasmus+ is dat we óók nu in contact zijn met onze buitenlandse partners. Er komen vragen van onze partners in Italië en Menorca binnen, over tips hoe wij het thuisonderwijs organiseren. Zij geven op hun beurt aan hoe zij dit aanpakken."

"Dat is wel heel leuk, en het is fijn dat we iets voor elkaar kunnen betekenen! Ik denk dat zo ook een belangrijk doel van de internationale projecten bereikt wordt."