Hoe is het om projectcoördinator Erasmus+ te zijn in coronatijd?

Middelbaar beroepsonderwijs Volwasseneneducatie

Gepubliceerd op: 16 november 2020

Op 27 oktober vond de online monitoringsbijeenkomst plaats voor de lopende KA2-projecten uit het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. Tijdens deze bijeenkomst werd een korte vooruitblik gegeven op de toekomst: het nieuwe programma Erasmus+ 2021-2027 komt er namelijk aan! Ook werden opvallend veel positieve ervaringen gedeeld.

Digitalisering biedt veel kansen

Wij kijken terug op een geslaagde digitale bijeenkomst. Naar aanleiding van onze presentatie over afwijkende regels als gevolg van de coronacrisis, deelden projectcoördinatoren hun ervaringen als coördinator van een project Erasmus+ in coronatijd.

Digitalisering is door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt, en biedt ook nieuwe kansen volgens veel projectcoördinatoren:

  • Digitale Transnational Project Meetings kunnen een hoop (reis)tijd besparen. Daarnaast worden digitale TPM’s ook wel opgesplitst in meerdere kortere digitale meetings, in plaats van één lange digitale meeting (wat te veel energie kost). Dit kan positief zijn voor het project, omdat je vaker contact hebt met elkaar.
  • Projectcoördinatoren hebben ook ervaren dat inspiratievolle sprekers en stakeholders makkelijker bij digitale bijeenkomsten kunnen worden uitgenodigd. Doordat zij ook minder tijd kwijt zijn aan reizen kunnen zij gemakkelijker een uurtje aansluiten.
  • Het is ook belangrijk om digitale meetings leuk te maken, bijvoorbeeld door samen een spel te doen (bijvoorbeeld een wc-rol doorgeven!).
  • Voor Multiplier Events kan het handig zijn om aan te sluiten bij online events die al door anderen georganiseerd worden. Een webinar kan ook verrassend veel mensen bereiken, soms veel meer dan er fysiek aanwezig hadden kunnen zijn.

Relevante vragen van deelnemers zullen bovendien worden toegevoegd aan de Corona FAQ op deze website. Dank aan alle deelnemers voor jullie input!

Impact Erasmus+

De monitoringsbijeenkomst werd afgesloten met een workshop over impact

Met de Impacttool Erasmus+ redeneer je terug vanuit de impact die je zou willen bereiken naar wat daarvoor nodig is. De Impacttool is niet alleen aan het begin van een project nuttig, maar ook tijdens de uitvoering en bij rapportages. Het kan functioneren als een reflectie- en monitoringsinstrument. De deelnemers van de bijeenkomst werden uitgedaagd door middel van een quiz om het onderscheid te maken tussen activiteiten, output, outcome en impact.

Op weg naar Erasmus+ 2021-2027

Heb je vragen over de uitvoering van je project? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Nationaal Agentschap Erasmus+.

De volgende bijeenkomst voor toegekende projecten is de financiële workshop in het voorjaar van 2021. Ook is er voor alle geïnteresseerden op 26 november een online informatiebijeenkomst over het nieuwe programma Erasmus+ 2021-2027.