Het Early Care Training Programme bevordert de vroege zorg voor baby's met een schi­sis

Middelbaar beroepsonderwijs

Gepubliceerd op: 6 november 2019

De European Cleft Organisation (ECO) is projectleider in het KA202-project Erasmus+ ‘Early Care Training Programme’ (ECTP), dat de vroege zorg voor alle baby's die met een schi­sis ge­bo­ren wor­den bevordert. Op 4 oktober werd de slotbijeenkomst van het project gehouden in het Erasmus MC-Sophia‎ Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Professionals in de gezondheidszorg beschikken vaak niet over voldoende middelen of de juiste opleiding om aan de vraag naar vroege zorg voor baby's die met een schi­sis ge­bo­ren worden te voldoen. De uitvoering van een transnationaal opleidingsproject is dan ook van het grootste belang: de Europese partners van het project ‘Early Care Training Programme’ werken samen aan de ontwikkeling van Europees opleidingsproject, dat zelfs in de partnerlanden met beperkte middelen kan worden uitgevoerd. Het uiteindelijke doel is dat patiënten in verschillende Europese landen dezelfde zorg ontvangen.

Op 4 oktober werd de slotbijeenkomst van het project gehouden in het Erasmus MC-Sophia‎ Kinderziekenhuis in Rotterdam. Deelnemers uit Nederland, Spanje, Engeland en Bulgarije waren aanwezig, waaronder experts op het gebied van chisischirurgie, verpleging en logopedie. Mariska van Veen-van der Hoek (verpleegkundig specialist Schisisteam ErasmusMC-Sophia) opende de bijeenkomst en moedigde alle aanwezigen aan om te netwerken en good practices met elkaar te delen.

Foto: Kostadinka Bojikova in gesprek met deelnemers uit Nederland, Spanje, Engeland en Bulgarije.

Gedurende de ochtend belichtte Gareth Davies, directeur van ECO, de achtergrond van de ontwikkeling van het opleidingsproject Early Care Training Programme, inclusief het onderzoek en de gebruikte methodologie. Bijna tweehonderd gezondheidswerkers en ouders hebben deelgenomen aan enquêtes ten behoeve van de inhoud van het opleidingsproject.

In de namiddag presenteerde Kostadinka Bojikova, verpleegkundig specialist Schisisteam van ALA (de Bulgaarse partner van het project), een overzicht van de vier projectmodules. Zij gaf vervolgens een gedetailleerde presentatie van module 2, die uitleg geeft over kwesties die te maken hebben met het voeden van baby's met een lip-, kaak- en/of ge­he­mel­te­spleet

Foto: Gareth Davies en Kostadinka Bojikova, projectpartners van het 'Early Care Training Programme'.

Gareth Davies: "We zijn blij dat er zo veel mensen aanwezig waren op het evenement, en het is duidelijk dat er veel materiaal in het curriculum staat dat relevant is voor iedereen die zorgt voor baby's die geboren zijn met een schisis."

De aanwezigen waren het erover eens dat de opleiding kan worden aangepast en gebruikt in alle projectlanden, met name voor niet-gespecialiseerd personeel in kinderziekenhuizen, op kraamafdelingen en in medische scholen.  De opleiding kan in verschillende contexten worden ingezet en gedurende één of twee dagen worden gevolgd. 

Meer informatie over het 'Early Care Training Programme' is te vinden op de projectwebsite.