Skip naar content

Europese Universiteiten Initiatief populair met 52 aanvragen van 350 instellingen

Bij de Call van Erasmus+ European Universities 2022 gaven ongeveer 350 instellingen voor hoger onderwijs aan zeer geïnteresseerd te zijn in het Europese Universiteiten Initiatief. In totaal hebben maar liefst 52 allianties een aanvraag ingediend.

Hoger onderwijs

Met innovatieve en diverse modellen van geïntegreerde samenwerking op lange termijn bevordert het Europese Universiteiten Initiatief gemeenschappelijke Europese waarden en een versterkte Europese identiteit. Ook ondersteunt het initiatief de instellingen voor hoger onderwijs bij het maken van een substantiële sprong in kwaliteit, prestaties, aantrekkelijkheid en internationaal concurrentievermogen.

Elf universiteiten en twee hogescholen

De Europese Commissie zet vol in op de verdere uitrol van de European University Alliances (EUA's). Halverwege 2024 moeten meer dan 500 hogeronderwijsinstellingen in Europa deel uitmaken van zo’n alliantie. Dat is ongeveer 10 procent. Het is dus niet het streven van de Commissie dat álle hogeronderwijsinstellingen deelnemen aan een EUA. In het Nederlandse hoger onderwijs nemen op dit moment dertien instellingen deel aan een EUA: elf universiteiten en twee hogescholen.

Intensivering en ontwikkeling

De deadline voor de Erasmus+ European Universities 2022 was op 22 maart. In totaal zijn er 52 voorstellen binnengekomen, verdeeld over de twee topics:

  • 21 aanvragen voor “Intensivering van bestaande diepgaande institutionele transnationale samenwerking”, met 144 partners
  • 31 aanvragen voor “Ontwikkeling van nieuwe diepgaande institutionele transnationale samenwerking”, met 208 partners

350 instellingen uit 33 landen

In totaal trok de Call ongeveer 350 hogeronderwijsinstellingen aan uit 33 EU-lidstaten en landen die met het programma van Erasmus+ zijn geassocieerd. Dit toont aan dat het hogeronderwijsveld graag wil deelnemen aan het Europese Universiteiten Initiatief. Dit alles komt ten goede van de ondersteuning van systemische, structurele en duurzame transnationale samenwerking tussen diverse hogeronderwijsinstellingen in Europa.