European Youth Week 2019: een terugblik

Jeugd & jongerenwerk

Van 29 april tot 5 mei was het tijd voor de negende European Youth Week. Benieuwd wat er in Nederland allemaal gebeurde?

De European Youth Week is een tweejaarlijks evenement van het Europees Parlement, waarbij de focus - zoals de naam al zegt - ligt op jongeren. In heel Europa worden in deze periode extra veel evenementen georganiseerd rondom jongeren en Europa, vaak rondom het thema van dat jaar. Dit jaar was het thema Democracy & Me, geheel in lijn met de Europese Verkiezingen.

Laat je stem horen!

Op donderdag 9 mei vond in Utrecht een avond speciaal voor jongeren plaats, rondom buitenlandmogelijkheden, Europa en natuurlijk de Europese Verkiezingen. Spoken word-artiest Elten Kiene gaf een workshop, er was een pubquiz speciaal over Europa en de deelnemers konden oud-vrijwilligers het hemd van het lijf vragen over hoe je nu precies naar het buitenland kunt gaan zonder al te veel geld te moeten betalen.

Een beetje Nederland in Brussel

Het merendeel van de evenementen vond plaats bij het Europees Parlement in Brussel en ook daar waren jongeren en organisaties uit Nederland vertegenwoordigd.

Projecten in beeld

Een van de onderdelen was een fototentoonstelling waarin projecten uit de verschillende landen in beeld werden gebracht. Namens Nederland was dit 'Keeping Democracy Alive!' van the Youth Company. Deelnemer Yassir was aanwezig in Brussel en vertelt hoe dit voor hem was: "I have experienced the benefits of the Erasmus+ program myself, but in these couple of days in Brussels, I've seen how the Parliament strives to make the benefit for all of us. I have really seen how this massive organisation became human."

"The projects they've planned make me hopeful and their accomplishments make me proud to say I'm a citizen of this Union"

Yassir, deelnemer Keeping Democracy Alive

YO Fest

Naast organisaties en (oud-)deelnemers aan projecten was er ook een gedeelte voor "gewone" jongeren. Zo vond YO Fest, het grootste politieke jongerenfestival van Europa, plaats. Ook hier waren Nederlandse jongeren aanwezig, voornamelijk EuroPeers (jongeren die een buitenlandse ervaring hebben en hier graag over vertellen).


Benieuwd naar andere evenementen die plaatsvonden? Je vindt het complete overzicht hier.