Skip naar content

European Mentoring Summit: volwassenen als mentees

In Leeuwarden vond van 18 tot 20 mei 2022 de vierde editie plaats van de tweejaarlijkse European Mentoring Summit. In Friesland is al 24 jaar een mentorprogramma actief. Door internationale samenwerking met Erasmus+ zijn diverse projecten uitgevoerd, is de mentoringaanpak verdiept en doorontwikkeld naar een internationaal netwerk met mentoring summits.

Volwasseneneducatie

Belangrijk thema van de summit was de kwaliteit van mentoring, de relatie mentor-mentee, het mentoringproces en de meetbare resultaten van mentoringprojecten. Bij de summit waren zo’n 250 deelnemers aanwezig, vanuit Europa maar ook daarbuiten. Vooral de deelnemers vanuit de VS hadden een sterke inbreng. Ze lopen daar in veel opzichten voorop in de aanpak van en onderzoek naar mentoring.

Groei en succes

Mentoring is een vorm van begeleiding en netwerken en levert een wezenlijke bijdrage aan de groei en het succes van een ander. Mentoring geeft erkenning en herkenning, biedt rolmodelschap, stimulans en een luisterend oor aan de deelnemers. De mentees (studenten) bereiken hun doelen sneller wanneer zij steun en stimulans krijgen van iemand die hetzelfde pad al eerder heeft afgelegd. Zij maken gebruik van de successtrategieën van de mentor.

In deze summit hebben wij gekeken naar projecten en organisaties die zich richten op volwassenen als mentees Peter van Deursen, programmabeheerder VE

Volwassenen als mentees

Bij mentoring denkt men vaak aan het koppelen van een jongere aan een ouder iemand. “In deze summit hebben we echter vooral gekeken naar projecten en organisaties die zich richten op volwassenen als mentees”, aldus programmabeheerder Peter van Deursen van Erasmus+. “Vooral in initiatieven met vluchtelingen en migranten zijn er mentoringsaanpakken terug te vinden. Aangezien er in Nederland nog weinig voorbeelden zijn van dit soort mentorprojecten, is het Nationaal Agentschap Erasmus+ daar actief en met succes naar op zoek gegaan, samen met het Internationaal vrouwencentrum dat een presentatie verzorgde.”

Europese contacten

Het resultaat is dat er contacten zijn gelegd met een aantal organisaties in Europa die op dit gebied actief zijn. Peter: “Organisaties voor volwasseneneducatie in Nederland die met mentoring aan de gang willen in een internationale context, kunnen ook een Erasmus+ project starten rondom dit thema om zo met andere organisaties in Europa te kunnen netwerken." 

Ook benieuwd naar wat Erasmus+ voor jouw project binnen de volwasseneneducatie kan betekenen?